Un exemplar ha pogut ser fotografiat a la costa argentina
Un exemplar ha pogut ser fotografiat a la costa argentina

Tornen els rorquals boreals a l'Argentina, una espècie desapareguda fa 100 anys

Aquest tipus de balena, que està protegida, gairebé es va extingir de la costa patagònica fa prop d'un segle per culpa de la caça indiscriminada

Una espècie de balena que va desaparèixer de la costa argentina fa uns cent anys per culpa de la caça indiscriminada ha tornat a ser albirada.

La població local de la balena boreal va estar a punt d'extingir-se de les aigües argentines durant les dècades del 1920 i 1930, quan era objectiu de caça intensiva. Ara, un segle després, aquesta espècie de balena gegant de color gris blavós s'ha començat a recuperar.

El nombre d'albiraments a la costa patagònica argentina està augmentat darrerament, cosa que fa pensar que el nombre d'exemplars està creixent. 

Mariano Coscarella, biòleg i investigador en ecosistemes marins de l'organisme científic estatal argentí CONICET, diu que aquest fet s'explica per les prohibicions mundials de la caça dels darrers cinquanta anys per protegir l'espècie.

"Van desaparèixer perquè van ser caçats, no es van extingir, sinó que estaven tan reduïts que ningú els va veure. Després que la caça reduís la població al mínim, gairebé 100 anys després, aquesta població ha començat a recuperar-se i ara arriben als mateixos llocs on abans havien estat caçades."

L'espècia gairebé va desaparèixer perquè va fugir per culpa de la caça
L'espècie gairebé va desaparèixer per culpa de la caça (Reuters)

Un equip de científics amb rastrejadors per satèl·lit ha pogut gravar imatges de les balenes des de vaixells, amb drons i sota l'aigua, i han pogut cartografiar els patrons migratoris d'aquesta espècie, que es reprodueix cada dos o tres anys. 

Coscarella valora la descoberta com un "èxit de conservació a escala global" i afegeix que la moratòria mundial sobre la caça de balenes era fonamental perquè les xifres milloressin. 

L'investigador adverteix que la retirada d'aquest acord posaria en perill la recuperació de la tercera espècie de balena més gran del món, després de la blava i el rorqual comú.

Aquest tipus de balena pot mesurar fins a 19 metres de llarg i pot arribar a pesar 28 tones. A més, pot ser una de les espècies més ràpides del món marí. 

Quan aquest tipus de balenes van desaparèixer de l'Argentina van migrar cap al nord, cap a la zona del Mediterrani, on també van ser víctimes de la caça, ja que el seu greix servia de combustible per a llums i de cera per a espelmes, productes indispensables durant la primera meitat del segle passat.

Ara, però, és una espècie protegida internacionalment. S'estima que n'hi ha unes 80.000, un terç de les que hi havia abans que comencés l'auge de la caça de balenes a començaments del segle XX.

ARXIVAT A:
Medi ambientArgentina
Anar al contingut