Missatge rebut en un mòbil el dia del simulacre de les alertes d'emergències a la zona de Tarragona
Missatge rebut en un mòbil el dia del simulacre de les alertes d'emergències a la zona de Tarragona

S'activa el sistema d'alertes d'emergència als mòbils: com funciona i qui les rebrà

La Generalitat provarà el mecanisme amb quatre simulacres a diferents punts del país

Actualitzat

Des d'aquest dimecres, la Generalitat ha posat en marxa el sistema d'enviament d'alertes d'emergència als telèfons mòbils.

No a tothom ni per a totes les circumstàncies, sinó que es reservarà per a causes com incendis, inundacions i explosions i només les rebran els "smartphones" o telèfons intel·ligents que estiguin a prop de la incidència.

Aquest servei s'engega després que, al juny, s'aprovés una directiva europea que obliga els estats de la UE a aplicar aquest sistema d'alertes.
 

Una alerta emergent que es desplegarà al mòbil

El nou sistema d'avís a la població consisteix en l'enviament immediat de notificacions emergents als mòbils intel·ligents que es trobin a la zona on hi ha hagut l'emergència.

No es tracta d'un SMS sinó d'una notificació que es desplegarà a la pantalla.

"Si ets a prop d'on s'ha produït una emergència, el teu mòbil començarà a fer un soroll molt fort i t'apareixerà a la pantalla una notificació que t'explicarà l'emergència i et dirà què és el que has de fer", ha explicat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena.

També el rebran les persones que arribin a la zona de l'emergència després del llançament de la notificació o les que, en algun moment de l'emergència, passin per la zona de cobertura de les antenes que envien el missatge.

No es farà servir per donar informació d'una emergència meteorològica ni per a avisos de servei.


Missatge en tres idiomes acompanyat d'un so fort

Interior ha precisat que l'alerta, que a més del soroll estrident també incorporarà una vibració, interromprà qualsevol aplicació del dispositiu que estigui en marxa (fins i tot les trucades) i que no es podrà desactivar fins que la persona hagi llegit el missatge.

La notificació estarà encapçalada per la frase "Alerta de Protecció Civil", seguida del text de l'alerta, i es mantindrà oberta a la pantalla del mòbil fins que l'usuari cliqui a "acceptar" el missatge, que s'enviarà en català, castellà i anglès.

Missatge rebut en un mòbil el dia del simulacre de les alertes d'emergències a la zona de Tarragona
Missatge rebut en un mòbil el dia del simulacre de les alertes d'emergències a la zona de Tarragona (Europa Press/Laia Solanellas)

Què cal activar per rebre l'avís?

Per poder rebre els avisos de Protecció Civil, l'usuari ha de tenir activades les notificacions de missatges d'avís per emergències al seu aparell. Els mòbils d'última generació les tenen activades per defecte.

El Departament d'Interior ha difós unes instruccions sobre com s'activa aquesta funció als mòbils que no la tinguin activada per defecte, amb un tutorial sobre com fer-ho segons la marca de mòbil que es tingui.

El sistema serveix per a la gran majoria de telèfons intel·ligents (aquells que tinguin un sistema operatiu igual o superior a Android 11 o iOs 15). En canvi, els telèfons no intel·ligents no rebran les alertes.

Quatre simulacres per provar el sistema

Interior provarà el servei amb quatre simulacres abans de l'estiu a diferents regions del país:

  • 28 de febrer a les comarques de Lleida, l'Alt Pirineu i l'Aran
  • 12 d'abril a les comarques del Camp de Tarragona, l'Alt Penedès i les Terres de l'Ebre
  • 27 d'abril a les comarques de la Catalunya central i de Girona
  • 31 de maig a les comarques de Barcelona

Els habitants d'aquestes zones rebran un missatge que explicarà que es tracta d'un simulacre i informarà de l'activació del servei.

La Generalitat ja va dur a terme un simulacre el 2 de novembre passat a la zona del complex petroquímic de Tarragona, que va tenir una bona resposta ciutadana. Era la primera vegada que es feia servir el sistema a Catalunya.

 

ARXIVAT A:
IncendisSeguretatInundacions
Anar al contingut