Missatge de prova del sistema d'alertes al mòbil
L'alerta apareix a la pantalla amb un so estrident i no se'n va fins que cliques "acceptar"

Lleida, l'Alt Pirineu o l'Aran, primers a provar el sistema de les alertes al mòbil

A partir de les 11 ha començat a sonar un so estrident acompanyat d'un missatge de text que advertia que era una prova per comprovar si la nova tecnologia per avisar la població en cas d'emergència funcionava

RedaccióActualitzat

Els telèfons mòbils intel·ligents de les regions de Lleida, l'Alt Pirineu i l'Aran han rebut un missatge de prova del sistema d'alertes de Protecció Civil. Un so estrident acompanyat d'un missatge de text que advertia que era una prova per comprovar si la nova tecnologia per avisar la població en cas d'emergència funcionava.

Quan el mecanisme estigui implantat servirà per advertir i també donar indicacions davant de situacions greus. Les proves es faran a tot el territori català. El d'aquest dimarts ha estat el primer dels quatre simulacres que ha previst la Generalitat des d'ara fins al maig en diferents àrees del país.

Els missatges s'han enviat entre les onze del matí i la una del migdia.


Un missatge emergent amb un so fort

El missatge que han rebut els usuaris no és un SMS, sinó una notificació emergent, un missatge de text que a la pantalla acompanyat d'un so molt estrident que no s'atura fins que l'usuari pitja "acceptar". A més, el telèfon vibra.

Els missatges s'identifiquen clarament perquè van encapçalats pel text "Alerta de Protecció Civil", o bé pel text "Alerta presidencial", en funció de la configuració del dispositiu.

Com que es tracta d'un simulacre, l'alerta d'aquest dimarts informava que es tractava d'un missatge de prova. Quan sigui real, descriurà l'emergència i donarà instruccions de seguretat a la població.

El missatge s'envia en català, aranès (únicament al territori aranès), castellà i anglès.

Si es rep el missatge mentre es condueix, és imprescindible mantenir la calma i no fer res que comprometi la seguretat viària. Cal evitar frenades brusques o canvis de carril sobtats.

Protecció Civil demana que la ciutadania ompli una enquesta el dia de la prova per informar de si s'ha rebut el missatge, en quin idioma i a través de quina operadora.

Missatge de prova del sistema d'alertes al mòbil en el simulacre del novembre a Tarragona
Missatge de prova del sistema d'alertes al mòbil en el simulacre del novembre a Tarragona (Europa Press / Laia Solanellas)


Què cal activar per rebre l'avís?

Per rebre els avisos de Protecció Civil, l'aparell ha de tenir activades les notificacions de missatges d'avís per emergències.

Els mòbils més moderns ja ho tenen per defecte. Si és un aparell més antic, Interior ha difós unes instruccions sobre com s'activa aquesta funció, amb un tutorial sobre com fer-ho segons la marca de mòbil.

El sistema serveix per a la gran majoria de telèfons intel·ligents (els que tinguin un sistema operatiu igual o superior a Android 11 o iOs 15). En canvi, els telèfons no intel·ligents no rebran les alertes. No es registra cap dada personal.

Els avisos es reservaran per a causes com incendis, inundacions i explosions, i només les rebran els smartphones o telèfons intel·ligents que estiguin a prop de la incidència o que estiguin de pas a la zona mentre l'alerta estigui activa.

El missatge es rebrà en català i en castellà alhora si el mòbil està configurat en català o castellà. Si està configurat en anglès, el missatge es rebrà en anglès.


Els altres simulacres previstos

Interior provarà el servei amb quatre simulacres abans de l'estiu arreu del país. Després d'aquest primer a Lleida, l'Alt Pirineu i l'Aran, els següents seran:

  • 12 d'abril a les comarques del Camp de Tarragona, l'Alt Penedès i les Terres de l'Ebre
  • 27 d'abril a les comarques de la Catalunya central i Girona
  • 31 de maig a les comarques de Barcelona

El primer cop que la Generalitat va provar el sistema va ser el 2 de novembre a la zona del complex petroquímic de Tarragona, un test que va tenir una bona resposta ciutadana.

 

ARXIVAT A:
IncendisSeguretatInundacions
Anar al contingut