Costa més omplir el cistell en temps de confinament?

Qui anirà a treballar i qui s'ha de quedar a casa amb permís retribuït pel confinament

La majoria de treballadors hauran de quedar-se a casa fins passat Setmana Santa per frenar el contagi del coronavirus

RedaccióActualitzat

El govern espanyol va anunciar aquest dissabte una nova fase de la lluita contra el coronavirus: el confinament total amb permís retribuït. En un Consell de Ministres extraordinari n'ha acordat els detalls que han sortit publicats al Butlletí Oficial de l'Estat a tocar de la mitjanit. La mesura entra en vigor aquest dilluns per a un període de dues setmanes, que inclouen vuit dies laborables, nou a Catalunya.

En aquest període de dues setmanes només podran sortir de casa els "treballadors dels serveis essencials". I qui són? Bàsicament, es consideren serveis essencials tots els que, d'alguna manera, estan implicats en l'atenció sanitària i persones vulnerables i en l'alimentació i la higiene, com ja es va definir en el reial decret del 14 de març d'estat d'alarma. També es garanteix el transport i la seguretat.
 

Aquest és el detall de serveis:

- Sanitat: transport i assistència de sanitaris, transport de personal de manteniment d'equips sanitaris, transport de medicaments i material sanitari

- Serveis bàsics: producció, comercialització, transformació i distribució d'aliments; recollida de residus urbans; transport de combustibles i benzineres, i fabricació i distribució de productes de neteja

- Seguretat: forces armades, serveis d'assistència en carretera i manteniment

- Altres serveis mínims: correus, serveis funeraris i mitjans de comunicació

Però hi ha altres col·lectius inclosos dins dels serveis essencials. Per exemple, els gestors administratius (que aquests dies estan tramitant els ERTO de les empreses) i assessorament fiscal i laboral, bancs i assegurances, personal de justícia, sindicats i patronals o els serveis de comunicació i distribució de premsa.

També continuaran treballant les plantes amb cicle de producció continu (les que es farien malbé si s'aturen o poden provocar accidents), així com la indústria aeroespacial i de defensa i altres activitats considerades d'importància estratègica per a l'economia.

El Consell de Ministres també ha inclòs en els serveis que podran treballar la producció tèxtil i de roba de feina, orientada a la protecció dels sanitaris.


25 excepcions

El decret detalla professions concretes que són claus aquests dies i que poden anar a treballar: sanitaris i atenció a la gent gra, treballadors de la llar i cuidadors, atenció a víctimes de violència de gènere i serveis funeraris.

En total hi ha 25 excepcions, algunes com els anomenats "riders" de companyies que porten menjar a domicili. Es poden consultar totes a partir de la pàgina 7 del decret:

 

En algunes àrees i casos, però, no està tan clar fins on arriba el nou decret. Per exemple, es permet que les empreses continuin amb una plantilla de traballadors reduida de manteniment, similar a la que tindrien- diu - en un dia festiu. També es concedeix una moratòria d'un dia a les empreses que no puguin aturar de cop l'activitat i es permet als transportistes que estan en servei acabar la seva feina abans d'aplicar el permís.

La ministra de Treball ha explicat que empreses i treballadors hauran de negociar com porten a la pràctica aquesta nova ordre.

 

Una carniceria de Madrid, oberta en plena pandèmia
Una carniceria de Madrid, oberta en plena pandèmia (EFE/ Ana Márquez)


Ni ERTO ni teletreball ni baixes

El permís retribuït no afecta les persones que facin teletreball, les que estiguin en un ERTO, els serveis essencials ni, òbviament, els treballadors que estiguin de baixa, incloent-hi l'aïllament preventiu, o tinguin un permís de maternitat o paternitat. Aquestes persones han de mantenir el confinament, però no hauran de demanar el permís retribuït.

Qui paga? Com es compensa?

El permís el pagarà l'empresa a tots els seus treballadors. És, però, un període que s'haurà de compensar. És la manera que ha trobat el govern espanyol de confinar la ciutadania sense fer-los perdre el sou.

Les hores perdudes durant els dies de permís s'hauran de tornar al llarg de l'any, fins al 31 de desembre. El govern espanyol deixa en mans dels empresaris i els sindicats pactar com es retornaran aquestes hores.

El govern de Sánchez assegura que ha pactat la mesura amb sindicats i empresaris, però ja ha rebut crítiques de les patronals, que hi veuen un gest improvisat i que carrega la despesa en les empreses.

8, 9 o 14 dies?

El permís retribuït deixa una incògnita a Catalunya. El govern espanyol ha parlat des del primer moment d'un permís de 8 dies. És el període que hi ha des del 30 de març al 9 d'abril, Dijous Sant. El dijous de Setmana Santa és festiu a la majoria de comunitats autònomes, però no al Principat ni al País València. Aquí el permís haurà de ser de nou dies.

Les mesures de confinament, però, s'allarguen durant 14 dies, fins al 12 d'abril. El govern espanyol descompta els caps de setmana perquè vol reduir la mobilitat "a les xifres d'un diumenge", en paraules de la ministra de Treball, Yolanda Díaz. Fins al dia 12, tots a casa... a l'espera de veure què passa amb el dia 13, Dilluns de Pasqua, on a moltes cases ha d'arribar la mona.


Crítiques pel retard

El decret amb les noves mesures excepcionals s'ha firmat aquest diumenge al matí en el Consell de Ministres extraordinari, però no entren en vigor fins que no es publiquin al BOE. L'hora de publiació també ha causat controversia perquè, malgrat que se n'ha filtrat el contingut, fins a passats dos quarts d'onze de la nit no s'han publicat.

 

ARXIVAT A:
Estat d'alarmaCoronavirus Drets laborals
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut