Madrid

El govern espanyol amplia el confinament a tots els treballadors no essencials

Agricultura i indústria de l'alimentació, d'equips mèdics, de productes químics i farmacèutics i tèxtil, els sectors econòmics que continuaran funcionant

RedaccióActualitzat

Quan fa dues dues setmanes de l'estat d'alarma, aquest dissabte el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha decidit endurir les mesures de confinament per fer front al coronavirus.

És una mesura que s'havia resistit a adoptar, malgrat que la Generalitat i altres instàncies li havien reclamat insistentment des de fa força dies.


"Una mesura molt positiva i necessària"

En una compareixença aquest dissabte a la tarda, Pedro Sánchez ha anunciat que ha decidit ampliar el confinament a la majoria de sectors econòmics durant 15 dies:

"Els anuncio que el govern d'Espanya aprovarà demà en un Consell de Ministres extraordinari que tots els treballadors d'activitats no essencials s'hauran de quedar a casa en les pròximes dues setmanes."

"Crec que és una mesura molt positiva i necessària, alternativa al tancament total de l'activitat econòmica. I ho fem quan els experts ens han dit que pot ajudar a reduir la pandèmia en aquestes dues setmanes, perquè creiem que la societat està preparada per assumir-la."

Sánchez ha afegit que tots els treballadors que s'hauran de quedar a casa ho faran amb permís retribuït, les hores no treballades del qual s'hauran de recuperar posteriorment. 

Segons ha informat després el Ministeri de Treball, el pagament d'aquest permís anirà a càrrec de les empreses, que ho hauran de negociar amb els representants dels treballadors.

Precisament quan ha anunciat la mesura, Sánchez ha puntualitzat que prèviament havia parlat amb patronals i sindicats per demanar-los suport.

La vigència d'aquest permís retribuït generalitzat serà des d'aquest dilluns 30 de març fins al dijous 9 d'abril. 


Com el cap de setmana

Sánchez ha destacat que la mesura afecta dues setmanes, però que una d'aquestes correspon a la Setmana Santa, quan l'activitat econòmica ja queda habitualment molt frenada.

També ha insistit que l'objectiu és que la mobilitat entre setmana sigui la mateixa que en cap de setmana, i ha elogiat els ciutadans per haver respost.

"Obrir nous espais" contra el coronavirus

En el torn de preguntes, Sánchez ha fet una referència indirecta a les reiterades peticions que la Generalitat li ha fet perquè es restringís la mobilitat de les persones d'una manera més radical.

Segons ha assegurat, no decretarà un "confinament total", sinó que ha optat per "obrir nous espais de manera intel·ligent" per buscar estratègies contra el virus:

"En moltes ocasions hem vist als mitjans de comunicació diferents analistes, també responsables polítics, que estaven demanant al govern d'Espanya un confinament total. En realitat, hem de decidir entre tancar l'activitat econòmica, la que no és essencial, definitivament i totalment, o obrir nous espais que, de manera intel·ligent, permetin no tancar l'activitat econòmica però puguem reduir aquests graus que encara són necessaris per vèncer definitivament i de manera molt més ràpida al virus."

 

Reclama "un nou pla Marshall" a la UE

Sánchez ha començat el discurs dient que aquest dijous va reclamar als líders de la Unió Europea que treballin conjuntament per fer front a la pandèmia:

"Europa ha de donar una resposta econòmica i social unida, perquè aquesta és una catàstrofe que ens afecta a tots, que no obeeix a fronteres i que, per tant, necessita una resposta unida."

Sánchez també ha demanat que s'organitzi una "economia de guerra" que "promogui la resistència" al virus, amb mesures que facilitin el deute públic:

"Ho ha de fer al més ràpidament possible, amb mesures que donin suport a l'endeutament públic que estem assumint molts estats membres per resoldre i fer front a aquesta pandèmia."

"I haurà de fer-ho després, un cop superada l'emergència sanitària per reconstruir les economies del continent, mobilitzant una gran quantitat de recursos a través d'un pla que alguns estats membres hem anomenat un nou pla Marshall que haurà de tenir el suport de totes les institucions comunitàries."

"Som més forts com a 1 que com a 17"

Pel que fa a la compra centralitzada de material sanitari per fer front al coronavirus per part de l'administració central, Sánchez ha afirmat que així és "més àgil":


Possible enduriment de mesures

La compareixença de Pedro Sánchez s'ha anunciat aquesta mateixa tarda, després que es sabés que el seu govern estava preparant mesures més dures per fer front al coronavirus.

Anunciada per a les 18.30, ha començat amb 20 minuts de retard i amb el mateix format que les últimes que ha fet: una declaració institucional i després respostes a algunes preguntes que la premsa ha fet arribar telemàticament.

Abans, durant la tarda d'aquest divendres i aquest dissabte s'han anat coneixent detalls de l'esborrany de mesures per endurir el confinament per fer front a la crisi del coronavirus.

Segons algunes fonts, aquest esborrany preveu més restriccions a l'activitat econòmica i industrial, ipermet el funcionament només d'alguns sectors considerats essencials.

Ara caldrà esperar al Consell de Ministres extraordinari d'aquest diumenge i a la publicació al BOE del que s'acabi decidint per veure com es concreta la mesura anunciada.

Menjar i sanitat

Els sectors considerats essencials que gairebé segur quedaran exclosos de les mesures són la producció d'aliments, és a dir, agricultura, ramaderia i pesca i indústries associades i la fabricació d'equips mèdics i també de productes químics i farmacèutics.

Molt possiblement també serà considerat sector essencial la indústria tèxtil. La informació la va avançar la Cadena Ser aquest divendres, assegurant que les mesures es prendrien amb una ordre del Ministeri d'Indústria amb una llista dels sectors que podran continuar treballant.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dissabte al matí a la Moncloa (EFE)


Reticent fins ara

El govern de Pedro Sánchez havia rebutjat reiterament l'enduriment de la prohibició de mobilitat que li han reclamat algunes administracions autonòmiques, com és el cas de la Generalitat de Catalunya.

L'evolució molt negativa de l'epidèmia a Espanya, que és el segon país del món amb més morts causats pel coronavirus després d'Itàlia, l'ha abocat a haver-ho de fer.

"Les mesures més dràstiques"

Aquest divendres, la ministra portaveu, María Jesús Montero, va admetre que "tots els ministeris" estaven estudiant més mesures, però va insistir que les que ha pres el seu govern fins ara són "les mesures més dràstiques" que s'han pres a Europa.

Sánchez ha presidit aquest dissabte al matí la reunió del comitè científic del coronavirus, i després la reunió del comitè tecnicopolític.

Aquest diumenge està previst que es reuneixi amb els presidents autonòmics, en la tercera trobada virtual des que va entrar en vigor l'estat d'alarma.

 
ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut