Qui haurà de treballar i qui tindrà un permís retribuït fins al 9 d'abril
Consell de Ministres extraordinari per endurir les mesures de confinament

El teletreball i els afectats per un ERTO queden fora del permís retribuït pel confinament

Les hores no treballades s'hauran de compensar fins el 31 de desembre com pactin treballadors i empresa. L'objectiu del govern és tenir menys persones al carrer i reduir el contagi del coronavirus

Actualitzat

El permís retribuït que va anunciar dissabte Pedro Sánchez no afectarà les persones que facin teletreball, les que estiguin en un ERTO, els serveis essencials i, òbviament, els treballadors que estiguin de baixa, inclòs l'aillament preventiu, segons han explicat la portaveu i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i la titular de Treball, Yolanda Díaz, després del consell extraordinari que s'ha fet aquest diumenge.

La resta de treballadors deixaran d'anar a la feina a partir de dilluns i fins al dijous 9 d'abril, just abans de les festes de Setmana Santa.

María Jesus Montero ha explicat que amb el confinament més estricte es vol tranquil·litzar el conjunt de la població, aconseguint una mobilitat semblant a la d'un diumenge, cosa que permetria reduir les possibilitats de contagi de la Covid-19:

"Volem deixar el model productiu espanyol en hivernació"

La ministra ho ha qualificat de "mesura creativa i innovadora".

 

"No és moment de conflictes"

Després de la reunió del govern espanyol, el president Pedro Sánchez ha parlat, per videoconferència, amb els presidents de les comunitats autònomes. Alguns, com el lehendakari Urkullu, havia reclamat que les comunitats decideixin quines activitats econòmiques són essencials, mentre que el president Torra havia agraït públicament les mesures més estrictes, a més de demanar més mesures econòmiques

A la roda de premsa, María Jesús Montero ha dit que "no és moment de lluites ni conflictes estèrils". Ha afegit que cal "enviar un missatge únic als ciutadans" i ha insistit que "no té sentit que una part del territori faci coses diferents d'una altra" i que "el virus no entèn de fronteres".

 

També ha dit que el sistema sanitari "és un tot" i que treballen per reforçar les comunitats autònomes perquè puguin fer front a les mesures necessàries de l'àmbit sanitari i també en l'economia.
 

Pedro Sánchez en el Consell de Ministres extraordinari per endurir les mesures de confinament
 

 

"No són unes vacances obligatòries"

La ministra de treball, Yolanda Díaz, ha dit que ningú perd drets amb el permís retribuït i que "totes les parts cedeixen: els empresaris han de garantir el sou al treballador i els treballadors hauran de tornar, abans del 31 de desembre, les hores no treballades", amb la fòrmula que pactin amb les empreses.

"No són unes vacances obligatòries", ha dit la titular de Treball, que ha afegit que hi ha empreses i treballadors que han tingut "comportaments exemplars" i que el govern "no imposa cap mesura".

Alguns treballadors s'hauran d'agafar dies de vacances i altres poden compensar-ho allargant la jornada durant el temps que sigui necessari.

 

Nou jornades a compensar

La ministra de Treball ha insistit que pròpiament són "vuit dies laborables" els que queden afectats per aquesta mesura decidida pel govern espanyol, que s'aplicarà des del dilluns 30 de març fins el dijous 9 d'abril. La majoria de comunitats comencen les festes de Setmana Santa el dijous 9, però en el cas de Catalunya i el País Valencià és un dia feiner i per tant serien nou jornades a compensar.

La ministra també ha aclarit que en el cas dels ERTOs que hagin optat a una reducció de jornada, la resta d'hores queden afectades pel permís retributiu recuperable.

A preguntes dels periodistes, ha dit que les empreses poden seguir presentant ERTOs, però que "ara es tracta de convertir els dies laborables en l'activitat d'un diumenge  perquè cal que els treballadors es quedin a casa".


Arribada de materials

Sobre la falta de materials sanitaris, la ministra portaveu ha dit que "cal entendre que en una pandèmia, tots els països necessiten el mateix" però ha anunciat que entre aquest cap de setmana i la setmana que ve rebran "material sanitari per import de 628 milions" i ha agraït la col·laboració del govern xinès.
 

La ministra portaveu també ha valorat la producció espanyola. S'ha referit concretament a la indústria de l'automòbil i aeronàutica que treballen per fer respiradors, necessaris als hospitals i escassos ara al mercat. També ha dit que seguiran treballant les indústries tèxtils que ara fan mascaretes o bates sanitàries, així com la indústria química que fa gels per rentar-se les mans.

ARXIVAT A:
Coronavirus Teletreball
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut