Coleman, el 2014, a Hollywood, en la inauguració de la seva estrella al Passeig de la Fama (Reuters/Phil McCarten)

Mor l'actor Dabney Coleman, conegut per "Tootsie" i la sèrie "Buffalo Bill"

L'actor nord-americà, de 92 anys, havia treballat en una seixantena de pel·lícules, sèries i programes de televisió

L'actor nord-americà Dabney Coleman ha mort aquest dijous a casa seva, a Santa Monica, Califòrnia, als 92 anys.

Entre els seus papers més coneguts sovintegen els de dolent en diverses comèdies.

Coleman té una estrella al Passeig de la Fama de Hollywood des del 2014 (Reuters/Phil McCarten)

Gaudia interpretant persones desagradables, que eren als antípodes del seu caràcter: "Soc jo fent broma", explicava en una entrevista al diari The New York Times. "És només algú a qui estic interpretant, només per enredar", afegia.

En una altra entrevista, a la revista People, deia: "És divertit interpretar aquests personatges, perquè estan molt ben definits."

El seu primer gran paper, pel qual encara se'l recorda, és el de Franklin Hart, el cap sexista i egoista que assetja Jane Fonda, Lily Tomlin i Dolly Parton a la comèdia "Com eliminar el seu cap", del 1980.

Coleman, entre Jane Fonda, Lily Tomlin i Dolly Parton a "Com eliminar el seu cap"

Dos anys més tard va tornar a triomfar a "Tootsie", de Sydney Pollack, on interpretava un director de telenovel·les enfrontat a Dustin Hoffman, un actor que es feia passar per dona per aconseguir un paper.

Pollack, professor d'interpretació i amic, va ser el director amb qui Coleman va debutar en el cinema el 1965, amb la pel·lícula "La vida vale más".

Durant els anys vuitanta també va treballar en èxits cinematogràfics com "En el estanque dorado" i "Jocs de guerra".

El seu últim paper a la pantalla gran va ser el 2016, a "La excepción a la regla", melodrama sobre la vida del productor Howard Hughes dirigit per Warren Beatty.

Coleman ha treballat en una seixantena de produccions cinematogràfiques i televisives (Reuters/Phil McCarten)

Nascut a Austin, Texas, el 1932, al llarg de la seva carrera va treballar en més de 60 pel·lícules, sèries i programes de televisió.

Coleman deia que el seu paper preferit va ser Merle Jeeter, el peculiar alcalde que tenia un afer amb la protagonista de la sèrie de televisió "Mary Hartman, Mary Hartman".

Una altra sèrie per la qual és conegut és la sitcom "Buffalo Bill", on interpretava l'irascible presentador d'un programa de ràdio. A la televisió també va treballar en sèries com "Boardwalk Empire", durant la qual en la primera van detectar-li un càncer a la gola que el va deixar temporalment sense parla, cosa que va obligar a modificar el personatge.

El seu últim paper és a la sèrie "Yellowstone", on Coleman encarna el pare del protagonista, interpretat per Kevin Costner.

"Va viure el seu temps aquí a la Terra amb una ment curiosa, un cor generós i una ànima encesa amb passió, desig i humor que feien pessigolles a l'os de la música de la humanitat", ha dit la seva filla, la cantant Quincy Coleman, en un comunicat emès aquest divendres en nom de la família.

Casat i divorciat dues vegades, tenia quatre fills del segon matrimoni, amb l'actriu Jean Hale.

ARXIVAT A:
TelevisióCinema
Anar al contingut