Banderes d'Ucraïna i la UE onejant a Kíiv en una imatge d'arxiu (Europa Press/Contacto/Aleksandr Gusev)

Acord de la Unió Europea per obrir negociacions d'adhesió amb Ucraïna i Moldàvia

Bèlgica, que té la presidència rotatòria de la UE, anuncia les primeres conferències intergovernamentals per al 25 de juny

Redacció/Agències

Acord dels 26 socis de la Unió Europea per engegar formalment les negociacions per a l'entrada d'Ucraïna i Moldàvia

Les primeres reunions per tractar-ho es faran d'aquí a deu dies, el 25 de juny. Així ho ha anunciat Bèlgica, que té la presidència rotatòria del primer semestre de l'any i que l'1 de juliol cedirà el testimoni a Hongria.


Fins ara, el govern hongarès havia posat pals a les rodes de la negociació de l'adhesió amb Ucraïna i posava com a condició que Kíiv "restaurés" els drets de la minoria magiar del país.

"Ucraïna ha complert tots els passos que havíem sol·licitat. És per això que creiem que la UE hauria de començar les negociacions d'adhesió amb Ucraïna a finals de mes", va defensar dimarts la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, durant la Conferència per a la Reconstrucció d'Ucraïna celebrada a Berlín.

En un missatge a X, Von der Leyen ha felicitat Ucraïna i Moldàvia per l'acord anunciat per la presidència belga, que ha qualificat de "gran pas endavant" en el "viatge cap a la UE" de tots dos països.


Passos com la lluita contra la corrupció, la regulació dels grups de pressió o l'esmena de lleis sobre minories. 

De Moldàvia, la Comissió Europea ha remarcat el "progrés significatiu" en la lluita contra la corrupció i la reforma del nomenament dels jutges del Tribunal Suprem, ara més "transparent".

Abraçada entre Zelenski i Von der Leyen, aquesta setmana a Berlín, durat la conferència sobre la reconstrucció d'Ucraïna (EFE/EPA/Clemens Bilan)

L'acord assolit aquest divendres encara ha de superar una formalitat legal, que és el vistiplau del Parlament dels Països Baixos, i la previsió és validar-lo formalment divendres que ve durant la reunió de l'Ecofin, el Consell de Ministres d'Economia i Finances de la UE, que s'ha de fer a Luxemburg.

Fonts diplomàtiques comunitàries han remarcat que l'inici de les negociacions per a l'adhesió d'Ucraïna i Moldàvia "és un altre moment històric i un altre senyal ben clar del nostre compromís total i ferm amb Ucraïna".

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaUcraïnaBèlgicaHongria
Anar al contingut