La polèmica exhibició de Fórmula 1 a Barcelona alterarà el trànsit: consulta els talls

L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat els talls de carrers i les restriccions a la mobilitat que provocarà el road show previst per a dimecres 19 de juny, un esdeveniment que suma veus crítiques

RedaccióActualitzat

Restriccions al passeig de Gràcia de Barcelona previstes per a la setmana que ve, de dimarts 18 a dijous 20 de juny, quan visitants i veïns conviuran amb monoplaces de l'F1 que s'exhibiran pels carrers de la capital catalana.

Del 21 al 23 de juny se celebra el Gran Premi d'Espanya de Fórmula 1 al Circuit de Barcelona-Catalunya, fet que ha portat l'Ajuntament i els responsables de l'esdeveniment a organitzar el Fórmula 1 Barcelona Fan Festival, una setmana d'activitats gratuïtes que majoritàriament tindran lloc a la plaça de Catalunya.

L'activitat més cridanera del festival és el road show, una exhibició prevista per al 19 de juny a les 18.00 en què pilots d'F1 portaran els seus vehicles a circular per la ciutat a velocitats màximes de 100 km/h i que serà el punt àlgid de l'esdeveniment.

Aquesta exhibició, tal com ha detallat l'Ajuntament de Barcelona, provocarà restriccions i afectacions a la mobilitat al llarg de la setmana, en dies i horaris diferents, depenent de la tipologia de vehicle, servei i dia.

Tots els talls tindran lloc al voltant del mateix tram, al passeig de Gràcia:

Talls al trànsit a Barcelona per l'exhibició de la F1 del 18 al 20 de juny
Talls al trànsit a Barcelona per l'exhibició de l'F1 del 18 al 20 de juny (3Cat)

Les restriccions de pas afectaran principalment els vehicles privats i el transport públic que passin per les vies transversals al passeig de Gràcia, des del carrer Aragó fins a la plaça Catalunya, és a dir: Consell de Cent, Diputació, Gran Via de les Corts Catalanes, Casp i ronda Sant Pere.

Els talls també provocaran que, el mateix dimecres 19, dia de l'exhibició, els vianants (a partir de les 15.00 i fins a les 20.00), no puguin travessar el passeig de Gràcia.

Les bicicletes i els vehicles de mobilitat personal, com els patinets, tampoc podran circular pel passeig de Gràcia dimecres, en el seu cas, des de les 15.00 fins a les 23.00.

Els vehicles de mercaderies, els que hagin d'aparcar per la zona o aquells que es dirigeixin a hotels, podran fer-ho fins al dimecres 19 de juny a les 15.00, moment en què l'accés quedarà definitivament tallat fins a les 23.00 del mateix dia


1. Restriccions per als vehicles privats

Les restriccions per als vehicles privats s'allargaran del 18 de juny a les 16.00 fins al dijous 20 de juny a les 6.00, i afectaran el següent tram:

► Ronda Sant Pere i ronda de la Universitat (entre Pau Claris i Rambla Catalunya)

► Plaça de Catalunya (banda Besòs i calçada muntanya)

► Passeig de Gràcia (entre plaça de Catalunya i la Gran Via)

► Carrer de Casp (entre el passeig de Gràcia i Pau Claris)

► Passeig de Gràcia, entre la Gran Via i el carrer Aragó, sense afectar les transversals, a partir de les 22.00 de dimarts

El dimecres 19 de juny, dia de l'exhibició, s'afegiran noves restriccions per als vehicles privats a les vies transversals a passeig de Gràcia, de les 11.00 a les 23.00:

► Gran Via de les Corts Catalanes (entre Rambla Catalunya i Pau Claris)

► Carrer Diputació (entre Rambla Catalunya i Pau Claris)

► Carrer de Consell de Cent (entre Rambla Catalunya i Pau Claris)


2. Afectacions al transport públic

Les restriccions per als autobusos s'allargaran del 18 de juny a les 16.00 fins al dijous 20 de juny a les 6.00 i afectaran les següents línies, a més de les línies d'autobús nocturnes, metropolitanes i interurbanes: D50, H16, V15, 19, 22, 24, 52, 54, 55, 67.

El dimecres 19 de juny, dia de l'exhibició, s'afegiran noves línies d'autobús afectades, des de les 11.00. Aquestes també recuperaran la normalitat el dijous 20 de juny a les 6.00. Són l'H12, l'X1 i el 7.


Protestes creixents i manifestació prevista

El dia de l'exhibició, un centenar d'entitats veïnals, socials i ambientals ja han anunciat la intenció de protestar contra l'esdeveniment, especialment contra l'exhibició de monoplaces de Fórmula 1 al centre de Barcelona.

Les entitats organitzadores de la protesta reclamen la suspensió de macroesdeveniments que fan de la ciutat "un parc d'atraccions".

La protesta, que se suma a les veus crítiques que van desembocar en la resolució contra l'esdeveniment de la Sindicatura de Greuges de Barcelona, tindrà lloc dimecres vinent a les 17.30, a Aragó amb Balmes, mitja hora abans que els monoplaces comencin a circular pel passeig de Gràcia.

Roda de premsa d'entitats en contra de l'exhibició de F1
Roda de premsa d'entitats en contra de l'exhibició d'F1 (Blanca Blay/ACN)

En roda de premsa, han explicat que l'objectiu és escenificar el rebuig al xou de la Fórmula 1 i "dir prou" a un model de ciutat basat en macroesdeveniments que "privatitzen" l'espai públic i on s'aboquen diners públics que beneficien "grans lobbies del turisme".

Jordi Elgström, de l'entitat Eixample Respira, ha lamentat que es contempli ocupar els carrers del centre de Barcelona per fer-hi un espectacle "contaminant, excèntric i privat" amb el "beneplàcit" de l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat.

 

Joan Maria Soler, de la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), ha conclòs que és un esdeveniment "contrari" a estratègies de l'Ajuntament i la Generalitat quant a la reducció de la contaminació, el soroll o la sinistralitat, alhora que afavoreix la "massificació turística, la gentrificació i l'expulsió de veïns".

En una línia similar s'ha expressat Jaume Artigas, de l'Associació de Veïns Dreta Eixample: "La ciutat no pot ser escenari de competicions de motor amb fum, soroll, velocitat i milers de visitants".

Els organitzadors donen per fet que la manifestació també implicarà talls de trànsit que s'hauran de sumar als previstos. Els convocants apunten que la Guàrdia Urbana "ja prendrà les decisions que cregui oportunes".

 

 

ARXIVAT A:
SalutEcologiaAjuntament de Barcelona
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut