Les pales de reg són les peces que controlen el volum d'aigua que entra en un conreu
Les pales de reg són les peces que controlen el volum d'aigua que entra en un conreu

Detingut per robar 61 pales de reg i provocar que es perdin 11 milions de litres d'aigua

El furt ha afectat diversos conreus de la plana de Lleida, on les inundacions poden haver provocat importants pèrdues als agricultors

Redacció/Agències

Els Mossos d'Esquadra han detingut un home pel robatori de 61 pales de reg que s'utilitzen per regular l'aigua dels canals en diversos municipis del Pla d'Urgell i la Noguera. L'autor dels fets, de 39 anys, va ser detingut dilluns a Mollerussa, dos dies després que es detectés la desaparició d'aquests elements.

El furt ha afectat tres col·lectivitats de regants de diferents ramals del Canal d'Urgell, concretament els de Linyola, Bellvís, Vallfogona de Balaguer, el Poal i Térmens.


Malbaratament en temps de sequera

Les pèrdues d'aigua es calculen en 100 litres per segon durant 8 hores en dues col·lectivitats de regants mentre que, a la tercera, les pèrdues han estat del doble, ja que han afectat a dos regs. En total, s'haurien perdut uns 11 milions de litres, amb escenes d'impotència com la que relata Miquel Tribó, regant de Térmens.

"S'ha perdut molta aigua perquè la gent arribava al tros, no hi havia les pales, l'aigua anava baixant per les canonades... No és un desastre gran, però hi ha hagut una bona pèrdua."

Algunes de les pales han aparegut a una deixalleria de Lleida
Algunes de les pales han aparegut a una deixalleria de Lleida (Mossos)

Les pales de reg són elements essencials per gestionar els cabals d'aigua de les diferents explotacions agrícoles i el seu robatori generar perjudicis que es poden considerar greus, ja que alguns cultius poden patir estrès hídric per manca d'aigua i, en canvi, altres camps poden quedar inundats.

Aquest descontrol ha provocat danys en algunes collites, com explica Jaume Padrós, regant de la col·lectivitat de Linyola.

"Si les pales no hi són, l'aigua va cap on vol, no cap on ha d'anar. Això va provocar que haguéssim de tallar el reg en alguna séquia i algun panisset molt petit, que encara no s'havia de regar, es va inundar."

Els regants calculen que el furt ha afectat diverses hectàrees i que les pèrdues poden arribar a superar els 10.000 euros. De fet, en alguns camps temen que es podria arribar a perdre fins al 50% de la collita.

Les pales estan valorades en uns 6.100 euros i se n'han recuperat 31, que es van localitzar en una deixalleria ubicada al polígon El Segre de Lleida i que van poder ser retornades als seus propietaris.

ARXIVAT A:
PolicialMossos d'EsquadraAgricultura
Anar al contingut