La caiguda del líder de la secta EVOL, amb víctimes catalanes: "Se li tenia molta por"

El guru de la secta fatalista, Igor Plaza, es troba en presó provisional després que el detingués la Guàrdia Civil a l'Aragó, arran de sis denúncies de víctimes catalanes

Ferran Moreno / Marta FreixanetActualitzat

"Em sento superculpable: jo allà vaig portar-hi molta gent". És el relat de la Cristina, adepta del guru Igor Plaza detingut al poble d'Escatrón, a l'Aragó.

El va conèixer a través d'un pòdcast sobre "disseny humà" i es va apuntar a un dels seus cursos a Lleida l'any 2019.

"La manera de xerrar era molt amorosa, molt tranquil·la; em va agradar el missatge", explica.

El guru, de 46 anys, descrivia el món com un lloc hostil, exposat a totes les fatalitats i, fins i tot, recull la Guàrdia Civil, sostenia que s'acabaria l'any 2027.

"Ell ens donava una altra opció de vida, en què la ment estaria relaxada, connectada, i tot estaria en harmonia", recorda la Cristina.

I aquesta manera diferent de viure implicava començar de zero en el petit municipi de la Ribera Baixa de l'Ebre, a l'Aragó.

El dijous 6 de juny, però, i després de cinc anys de promoure la vida aïllada de la societat, la Guàrdia Civil es va presentar al seu terreny a Escatrón.

Va detenir-lo a ell i a tres dones més: la mare, la parella i una amiga. La jutgessa de Casp les ha deixat a elles en llibertat mentre continua la investigació.

Plaza, però, ha ingressat a presó de manera preventiva. Se l'acusa d'estafa, lesions, amenaces, coaccions i associació il·lícita, el delicte amb què es persegueix la manipulació psicològica.

"M'ha sorprès molt", admet la Cristina. "L'Igor portava molts anys fent això i mai li havia passat res."

Imatges de la Guàrdia Civil en el moment d'irrompre en les casetes de la secta a Escatrón, en un lloc aïllat (Guàrdia Civil)


EVOL, la promesa d'una vida millor

Era un concepte de collita pròpia: d'una banda, l'arrel de la paraula "evolució", i de l'altra, "amor" llegit a l'inrevés en anglès.

"Amb EVOL et deia que canviaria el món, la forma de veure la vida, que seria una comunitat on tot seria diferent", diu la Cristina.

Després d'alguns cursos d'introspecció i de meditació presencials a Lleida, el guru li va proposar construir aquesta comunitat allunyada de la societat.

Van escollir un indret difícil de localitzar. "Una carretera de terra, molt de camí, amb oliveres... Era un entorn idíl·lic. El problema era ell".

La proposta de viure sense els ritmes i l'estrès de la ciutat convencia la Cristina i els amics a qui ella mateixa va comentar l'opció de començar de nou.

"I aleshores és quan va començar a recol·lectar diners". La idea de Plaza era que calia construir diverses casetes on els adeptes podrien iniciar-se, per ara, en retirs de cap de setmana.

Material intervingut de la secta fatalista EVOL

Ella va fer diversos pagaments que, junts, sumen la quantitat de 18.000 euros. D'altres persones van arribar a pagar, individualment, fins a 60.000 euros.

Amb la idea de millorar la comunitat, algunes de les persones fins i tot van arribar a demanar préstecs als bancs.

Entre els perfils del grup de la Cristina, d'una quinzena de persones, hi havia per exemple un metge, un mestre de primària o un enginyer. "No és que intel·lectualment fóssim fàcils de captar."

També hi havia persones malaltes a qui el guru prometia que es curarien amb el canvi de vida. "Una d'elles tenia càncer, una altra tenia un trastorn mental..."

Un canvi de vida, però, que implicava deixar de banda la medicina convencional. "No era anar en contra del sistema; era fer-ne un de nou", diu la Cristina.

"Els va manipulant, alterant la personalitat de manera que trenquin amb qualsevol contacte previ, relacions familiars i sentimentals, contractes laborals...", relata Alfredo Molina, tinent del servei d'informació de la Guàrdia Civil a Catalunya.

De l'amor a l'agressivitat

La vida a Escatrón implicava seguir un ordre, una sèrie de regles i uns horaris molt estrictes.

"Era molt taxatiu", explica la Cristina. "El que ell deia, era això. Si deies alguna cosa, responia que tu no en saps, o que no tens la informació."

La Guàrdia Civil relata com algunes de les denunciants van patir agressions verbals i físiques en diverses ocasions.

"Si altres persones marcaven altres directrius, eren castigades d'alguna manera", descriu el tinent Molina.  

"És un líder carismàtic, que venia una ideologia pròpia, amb una estructura jerarquitzada on ell per descomptat estava a la cúspide, en un sistema totalitari absolutista."

En accedir al terreny, la Guàrdia Civil va trobar les casetes que havien finançat les seguidores, majoritàriament dones: barracons prefabricats plens d'objectes i simbologia d'EVOL.

Pergamins amb els manaments de la comunitat: viure en silenci, trencar els vincles amb l'exterior, no compartir les emocions o "abandonar els espais de plaer".

També van recollir sobres amb diners en efectiu, calendaris amb la planificació dels següents retirs i llistes de noms i de telèfons dels adeptes.

En l'operació policial es van intervenir diners en efectiu (Guàrdia Civil)

La Guàrdia Civil ha rebut vuit denúncies contra Ígor Plaza, sis de les quals les han registrat a Catalunya i dues més a Astúries.

"Són víctimes que van sortir de la secta fa molts anys i que ara s'han atrevit a fer el pas", descriu el tinent.

Els investigadors no descarten que en els pròxims dies se'n registrin de noves. "En general se li tenia molta por", insisteix la Cristina.

Ella mateixa, de fet, ja va intentar promoure una denúncia col·lectiva el 2021, però en aquell moment no se'n va sortir.

Aquesta vegada, la suma de denúncies i proves ha portat a la detenció de Plaza en només un mes i mig des que es va iniciar la investigació.

"Molta gent va quedar enganxada allà, i a molts els ha costat molt sortir-ne", lamenta la Cristina. "La manipulació és brutal."

Amb la perspectiva del temps, ha pres consciència del que va viure durant gairebé tres anys.

"M'he sentit fatal. A quanta gent he arrossegat?", es pregunta. "Et ve la culpa, la vergonya... Com he sigut capaç de caure aquí?"

 

 

 

ARXIVAT A:
Judicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut