Època de processionària: consells per als amos de gossos
Tots els gossos hauran de tenir el seu propi passaport (Pexels)

Primers detalls del curs per tenir gos: només per a mascotes noves i per a totes les races

El desplegament de la nova norma, que està a punt de sortir a la llum, preveu formar els amos de tot tipus de races i, fins i tot, fer-ho també amb qui vulgui tenir gats

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Purificació Barceló

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Totes les persones que vulguin tenir un gos en el futur hauran de passar un curs de responsabilitat. Així ho assenyala la nova llei de protecció dels animals, aprovada ara fa més d'un any.

La concreció d'aquest requisit es començarà a conèixer a partir del juliol, quan el govern espanyol té previst tenir enllestit l'esborrany del desplegament d'aquesta nova norma, però alguns detalls ja es comencen a perfilar.

Formació transversal

El curs no l'hauran de fer les persones que ja tinguin un gos, tret que vulguin tenir-ne un altre. Això sí, aquesta nova formació afectarà els propietaris de tot tipus de races, ja que el seu objectiu no té a veure amb la perillositat sinó amb la voluntat de fomentar una tinença responsable per evitar l'abandonament.

Ho ha explicat a Catalunya Ràdio José Ramón Becerra, director general de Drets dels Animals del Ministeri de Drets Socials.

"Es busca una reflexió dels futurs titulars sobre quin animal pot ser-los més adequat i si necessiten o no un animal. Una decisió conscient per potenciar la tinença responsable i reduir substancialment l'abandonament d'animals."

Senyals de calma: el diccionari definitiu per entendre la teva mascota
En el futur, aquest tipus de formació també es podria requerir als propietaris de gats (Unsplash)

En el cas dels gossos, l'esborrany de la llei també contempla la creació d'un passaport per a cada animal. Es tracta de substituir l'actual cartilla sanitària per aquest nou document, una mesura que caldrà negociar amb totes les comunitats autònomes i que, en el futur, també està previst que s'ampliï a la resta d'animals de companyia.

"Quan s'identifica un animal i es registra, se li proporciona un passaport com a documentació definitiva. Pretenem unificar els models actuals perquè qualsevol animal pugui circular per qualsevol comunitat o fins i tot per l'estranger."


Pròxima parada, els gats?

La llei preveu la possibilitat d'ampliar aquest curs perquè, en el futur, també l'hagin de fer els amos de gats. De moment, aquests animals ja han d'estar identificats amb un xip, una condició que, tot i ser obligatòria, només compleixen un 5% dels propietaris.

"Amb el temps, buscarem la col·laboració de les entitats locals, ajuntaments, mancomunitats... perquè facin campanyes en aquest sentit. Ara mateix, amb la llei a la mà, qui tingui un gat no identificat pot ser sancionat", recorda Becerra.

Amb tot, encara queden força serrells per tancar, com els suports econòmics que es donaran als municipis per poder complir els requisits de la llei, com ara que tots els gats sense identificar que es trobin al carrer passin a ser gestionats per l'Ajuntament.

ARXIVAT A:
Maltractament animal
Anar al contingut