La protesta a Moscou, on s'han comptabilitzat més de 500 detencions (Reuters)

Més de 1.300 detinguts a Rússia en les protestes contràries a mobilitzar els reservistes

Hi ha hagut protestes en almenys 38 ciutats i ha estat la decisió més contestada al carrer des de l'anunci de l'inici de l'ofensiva russa a Ucraïna

Redacció / AFPActualitzat

Almenys 1.332 persones haurien acabat detingudes aquest dimecres a Rússia durant manifestacions improvisades contra l'anunci del president Vladímir Putin, que ha decidit mobilitzar 300.000 reservistes per lluitar a Ucraïna.

Segons OVD-Info, una organització especialitzada en el recompte de detencions, les mobilitzacions s'han fet en almenys 38 ciutats del país, entre crits contra la guerra i la mobilització.

Aquestes són les protestes més grans a Rússia des de les que hi va haver quan es va anunciar l'ofensiva de Moscou a Ucraïna, a finals de febrer.

Els periodistes de l'Agència France Presse a Moscou han pogut veure com a mínim 50 detencions en una de les artèries centrals de la capital. A Sant Petersburg, la segona ciutat de Rússia, la policia ha portat cap al centre tot un autobús de persones detingudes. Aquestes són les imatges que ha deixat la protesta:


El ministeri de l'Interior rus, citat per l'agència Interfax, ha confirmat que ha reprimit "els intents d'organitzar concentracions no autoritzades".

"Tots han estat detinguts, i les persones que han comès aquestes infraccions han estat detingudes i traslladades a les unitats de la policia territorial per a la investigació i diligències judicials", diu el ministeri.

La mobilització al centre de Sant Petersburg ha acabat amb cops de porra i detencions (EFE/EPA/Anatoly Maltsev)
La policia ha fet servir autobusos per traslladar els detinguts (EFE/EPA/Anatoly Maltsev)


Els arguments dels manifestants

Malgrat la ràpida resposta policial, en algunes de les mobilitzacions s'hi han pogut sentir crits encarant-se als agents, retraient-los que estiguin al servei de Putin.

"Tothom té por. Estic a favor de la pau i no vull haver de disparar. Però és molt perillós sortir ara; si no, hi hauria hagut molta més gent", explica l'estudiant Vasili Fedorov, que ha sortit a manifestar-se a Sant Petersburg amb un emblema pacifista al pit.

Alexei Zavarki, de 60 anys, lamenta la ràpida resposta de la policia per frenar les mobilitzacions. "Hi volia participar, però sembla que ja han agafat a tothom", ha dit. Zavarki diu que no sap cap on va el país, però "aquest règim ha signat la seva sentència de mort", perquè està "destruint la joventut".

S'han vist manifestacions en almenys 38 ciutats russes, malgrat que estaven prohibides (EFE/EPA/Anatoly Maltsev)

"Tinc por per mi, pel meu germà, que té 25 anys i que ha fet el servei militar. Ara el poden cridar", explica l'estudiant Oksana Sidorenko, que es pregunta: "Per què es decideix el meu futur per mi?".

Alina Skvortsova, de 20 anys, espera que els russos comencin a "entendre" la naturalesa de l'ofensiva del Kremlin a Ucraïna. "Tan bon punt com ho entenguin, sortiran al carrer, malgrat la por".

Una por que, de moment, ja ha fet esgotar els vols per sortir de Rússia.

 

ARXIVAT A:
RússiaUcraïnaVladímir Putin
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut