Junqueras vol que el Suprem porti a Estrasburg el veto a recollir l'acta d'eurodiputat
El Suprem va acceptar preguntar al tribunal de Luxemburg sobre la immunitat d'Oriol Junqueras (EFE)
Madrid

El Suprem preguntarà finalment al Tribunal de Luxemburg sobre la immunitat de Junqueras

La defensa del dirigent republicà va reclamar a l'alt tribunal que portés la qüestió a la justícia europea

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem ha decidit, finalment, consultar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat d'Oriol Junqueras. La sala que encapçala el jutge Manuel Marchena ha traslladat tres preguntes al Tribunal de Luxemburg, que se centren en l'abast d'aquesta immunitat. 

En un de les qüestions, la sala segona demana quan comença aquesta immunitat: 

"L'article 9 del Protocol número 7 sobre els privilegis i immunitats de la Unió Europea, regeix abans de l'inici del 'període de sessions' per a un acusat de delictes greus en situació de presó provisional, acordada judicialment per fets anteriors a l'inici d'un procés electoral, en què aquest ha resultat proclamat electe al Parlament Europeu, però que ha sigut privat per decisió judicial d'un permís penitenciari extraordinari que li permetés complimentar els requisits establerts per la legislació electoral interna?"

L'alt tribunal pregunta si, en cas que el TJUE faci una "interpetació expansiva" de la immunitat, es veuria obligat a aixecar la situació de presó "en termes absoluts, de forma gairebé automàtica" per permetre que Junqueras fes els tràmits formals al Parlament Europeu. I això, afegeix, "sense ponderar altres interessos en joc" com "l'interès de la justícia i del degut procés". 

 

La sala del judici del procés remarca, en la interlocutòria que ha emès, que la consulta que fa a Luxemburg afecta "un incident autònom" de la causa del procés. En concret, diu, està relacionada amb la concessió d'un premís penitenciari extraordinari concret.

I afegeix que, sigui quin sigui el dictamen del TJUE, no hi haurà incidència en la situació de presó preventiva de Junqueras, sobre la qual "aquest òrgan jurisdiccional [el Suprem] no té  cap dubte sobre la seva procedència". 

En la interlocutòria, el Suprem afirma que la causa del procés està "només pendent de sentència" i diu que, tenint en compte la seva complexitat, caldran "diversos mesos" per redactar-la. 

Consulta el text íntegre de la decisió del Suprem de consultar el TJUE sobre quan comença la immunitat de Junqueras: 
 

Interlocutòria del Suprem a... by on Scribd

 

El Suprem va impedir a Junqueras sortir de la presó per anar al Congrés per acatar la Constitució com a eurodiputat electe.

La defensa de l'eurodiputat escollit en les eleccions del 26M ho va recórrer i va demanar al Suprem que plantegés la qüestió al tribunal de Luxemburg. La fiscalia va considerar innecessària la consulta.

Justament, aquest dilluns, el Tribunal de Justícia de Luxemburg ha admès a tràmit el recurs de Carles Puigdemont i Toni Comín perquè se'ls reconegui com a eurodiputats i puguin prendre possessió de l'escó, a Estrasburg. 

I la defensa de Puigdemont i Comín ha reclamat al Suprem que inclogui el seu cas en la consulta al TJUE. 

ARXIVAT A:
Tribunal Suprem Oriol Junqueras
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut