Els drets de les parelles de fet de Catalunya, pendents d'una decisió del Constitucional

El tribunal ha de valorar sobre diversos articles del Codi Civil Català que regulen les parelles estables, arran del cas d'un home que va morir sense testament

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Roger Rovira

Periodista de la secció de Societat de TV3 especialitzat en tribunals

@RogRovi
Actualitzat

Un conflicte judicial entre dos particulars per una herència podria acabar afectant totes les parelles catalanes que mai han formalitzat la seva relació de manera oficial, ni en el Registre de la Generalitat ni davant d'un notari.

El cas arrenca fa cinc anys, quan la Lara i el seu company van tenir un accident de moto en què ell va morir i ella va acabar ingressada a l'UCI. Tots dos convivien sense estar casats ni registrats com a parella de fet. Quan va morir el company de la Lara --sense haver deixat testament--  la sogra volia aconseguir l'herència. El jutjat, però, va nomenar la Lara hereva basant-se en el Codi Civil català.

El cas va acabar en judici, i la Lara va haver d'acreditar una convivència de més de dos anys amb el seu company, un dels requisits que estableix el Codi Civil català per acreditar ser una parella estable.

La Lara, amb qui ha parlat TV3, explica que no van formalitzar la relació perquè tenien altres prioritats com formar una família. Ell tenia 37 anys i ella 28 quan van tenir l'accident.

"No et penses mai que puguis tenir un accident i tota la vida salti pels aires. Mai hi ha hagut un interès material, l'important eren els meus drets. Em va deixar destrossada i necessitava que es reconegués la meva història, la meva vida"

La Lara tenia 28 anys quan va morir la seva parella, que en tenia 37 (3Cat)

Pendents del TC i el precedent de Navarra

Ara el cas de la Lara està en mans del Tribunal Constitucional. La família del difunt, el company de la Lara, va presentar recurs i l'Audiència de Barcelona ha preguntat al Constitucional si són anticonstitucionals els articles del Codi Civil català que regulen les parelles estables.

El 2013 el TC ja va assumir un cas similar. Aleshores es va acceptar un recurs de 50 diputats de Navarra i es van decretar anticonstitucionals diversos articles de la Llei Foral Navarra que regulava les parelles estables.

Per a la família del difunt, "la Llei Foral Navarra i la catalana són idèntiques", segons ha dit el seu germà a TV3:

"La llei catalana aplica uns drets a les parelles que potser no han estat consentits i que han de ser autoritzats de manera voluntària".

Diuen que això no s'ha donat en el cas del germà.

En canvi, l'advocat de la Lara, Ramon Casanova, en discrepa i assegura: "Fa gairebé 15 anys que s'aplica aquest article que regula les parelles de fet a Catalunya i mai hi ha hagut cap problema". També té una recomanació:

"El que ha de fer la gent és, en previsió del que pugui ser aquesta sentència, anar a un advocat especialista en successions, i a més a més fer un testament"

La xifra de parelles de fet

A Catalunya hi ha diversos registres, alguns de municipals i el del Departament de Justícia on hi ha 125.391 parelles de fet inscrites, fins a principis d'abril d'aquest any.

A l'Idescat, Institut d'Estadística de Catalunya, en canvi, consta que el 2021 –última dada disponible-- a Catalunya hi ha 350.000 parelles que conviuen a la mateixa llar.

Com assenyalen els advocats de família, la diferència entre les dues dades –la del registre del Departament de Justícia i la de l'Idescat-- evidencia l'existència d'una important xifra oculta de parelles que no han formalitzat la seva situació.

 

 

ARXIVAT A:
Tribunal Constitucional
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut