La JEC no accepta l'acatament de Puigdemont i Comín i deixa vacants els seus escons
Carles Puigdemont i Toni Comín, en una imatge d'arxiu
Madrid

La JEC obliga Puigdemont i Comín a jurar la Constitució a Madrid per ser eurodiputats

La Junta Electoral Central no comunicarà al Parlament Europeu la seva condició de diputats electes fins que no acatin la Constitució

Actualitzat

La Junta Electoral Central obliga Carles Puigdemont i Toni Comín a acatar la Constitució físicament al Congrés dels Diputats dilluns vinent, dia 17 de juny, per obtenir la credencial d'eurodiputat.

En una resolució feta pública aquest dijous, la Junta creu que no pertoca entregar credencials de proclamació de diputat electe, perquè aquestes credencials s'atorguen "un cop el candidat electe ha prestat jurament o promesa d'acatament de la Constitució".

"La Junta ha acordat que la sessió en què els candidats electes prestin jurament o promesa d'acatament a la Constitució, de conformitat amb el que s'estableix en l'article 223.2 de la llei orgànica del règim electoral general, tindrà lloc al Palau del Congrés dels Diputats, el pròxim dia 17 de juny, a les 12 hores."

Després d'aquest acte de jurament o promesa de la Carta Magna, la Junta Electoral comunicarà al Parlament Europeu la relació de diputats electes que hagin complert el requisit de jurar o prometre la Constitució.

 

Resolució de la JEC sobre Puigdemont i Comín by Moderador Noticies Web on Scribd

 

Boye: "Avui s'han saltat diverses vegades la llei"

La Junta Electoral Central respon així a la sol·licitud de la certificació de Puigdemont i Comín com a diputats electes al Parlament Europeu que havien fet simultàniament l'advocat de l'expresident, Gonzalo Boye, i el representant de la seva llista electoral, Lliures per Europa, sense obligar-los a desplaçar-se a Espanya.

En una entrevista al "Més 324", Boye ha assegurat que Puigdemont i Comín "ja són eurodiputats" i que la JEC "s'ha saltat diverses vegades la llei" aquest dijous. Segons l'advocat, "res del que està passant" els sorprèn i ha augurat que els propers dies seran "molt intensos":

"La JEC, o s'està inventat la llei o l'està llegint equivocadament. Nosaltres ens guiem pel Reglament del Parlament Europeu, que és una norma d'un rang superior"

 

 

Acreditacions paral·litzades a Brussel·les

Carles Puigdemont i Antoni Comín ja van intentar fa uns dies aconseguir la credencial com a eurodiputats accedint personalment al registre del Parlament Europeu com havien fet altres eurodiputats espanyols electes.

Però l'expresident i l'exconseller es van trobar amb la negativa de l'eurocambra, que no els va acreditar. Posteriorment el Parlament Europeu va revocar les credencials ja donades i va deixar el procés d'acreditació pendent de la llista definitiva d'eurodiputats electes que se li enviés des d'Espanya.


Junqueras, pendent del Suprem

El president d'ERC, Oriol Junqueras, que també va ser elegit eurodiputat als comicis del 26 de maig, tampoc té garantida la credencial. En el seu cas, continua pendent que el Tribunal Suprem decideix si li dona permís per sortir de la presó de Soto del Real per anar al Congrés dels Diputats i participar en l'acte d'acatament de la Constitució.

 


El BOE publica la llista d'eurodiputats electes

El Butlletí Oficial de l'Estat publica aquest divendres "l'acord de 13 de juny de 2019, de la Junta Electoral Central, pel qual es procedeix a la proclamació de Diputats electes al Parlament Europeu en les eleccions celebrades el 26 de maig de 2019".

Encapçalada pel socialista Josep Borrell i la popular Dolors Montserrat, en la posició número 13 hi figura Oriol Junqueras (Ara Repúbliques). Cinc posicions més avall hi ha Carles Puigdemont, de Lliures per Europa, i vint llocs per sota, en el número 38, hi figura l'altre eurodiputat d'aquesta llista, Antoni Comín.

Entre Puigdemont i Comín, en el lloc 31, hi ha el segon eurodiputat d'Ara Repúbliques, Pernando Barrena. El tercer escó de l'Eurocambra d'aquesta llista és el de Diana Riba, esposa de Raül Romeva, que és en la posició número 47.

El BOE també informa que contra aquest acord de proclamació es pot presentar recurs contenciós-electoral i que els eurodiputats electes hauran de d'acatar la Constitució en el Congrés dels Diputats el 17 de juny a les 12 del migdia.

 

BOE-A-2019-8953 by Moderador Noticies Web on Scribd

ARXIVAT A:
Eleccions europees 26MCarles PuigdemontToni ComínJunts
Anar al contingut