Puigdemont i Comín quan no els van deixar entrar al Parlament Europeu
Puigdemont i Comín quan no els van deixar entrar al Parlament Europeu
Madrid

Puigdemont i Comín demanen al Suprem que consulti la seva immunitat a la justícia europea

Com ha fet la defensa de Junqueras, ara els advocats de Puigdemont i Comín reclamen al jutge Marchena que pregunti al Tribunal de Luxemburg sobre l'abast de la immunitat parlamentària

RedaccióActualitzat

La defensa de Carles Puigdemont i Toni Comín ha demanat que el seu cas s'inclogui en la pregunta que el Suprem traslladarà al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat d'Oriol Junqueras.

Puigdemont i Comín han reclamat al jutge Marchena que demani a Luxemburg per qüestions com la imposició del tràmit de jurar la Constitució presencialment a Madrid per accedir a l'acta, l'abast de la immunitat parlamentària i de les funcions de la Junta Electoral Central. L'anunci s'ha fet abans que es confirmés la decisió del Suprem de consultar la justícia europea l'abast de la immunitat de Junqueras. 

La defensa de Puigdemont i Comín alerta que, si no s'atén la seva petició, es vulneraran drets fonamentals:

"Ens trobem davant una qüestió prejudicial no només necessària, sinó també obligatòria, que, de no atendre's, implicaria la vulneració de drets fonamentals.".

 

La decisió arriba després que el Tribunal de Luxemburg ha admès a tràmit el recurs de l'expresident i l'exconseller, que han demanat empara perquè se'ls reconegui com a eurodiputats i per poder prendre possessió de l'escó.  

La pregunta a Luxemburg, remarca la petició, "per molt que s'hi oposin o temin les acusacions, no és altra cosa que un diàleg permanent entre el Tribunal de Justícia de la UE i els òrgans judicials interns". I afegeix que, en el cas dels eurodiputats independentistes, "hi ha clares contradiccions entre les normes nacionals i les de la Unió".

La defensa de Puigdemont i Comín recorda que tant ells com Junqueras tenen el dret de sufragi passiu, és a dir, de presentar-se i ser votats, i que aquest dret "inclou, també, el dret a exercir un cop elegit".

Igualment, apunta que el veto que Junqueras pogués sortir de la presó per anar a acatar la Constitució ha estat una actuació "contrària" a l'essència de la UE:

"Pensar que la mateixa immunitat pot ser aixecada per una autoritat nacional és tant com pensar que es poden envair competències pròpies del Parlament Europeu que, en definitiva, és l'únic legitimat per a tal mesura... mitjançant suplicatori."

"Està en joc la viabilitat del mateix sistema democràtic, amb respecte igualment als drets de les minories. I això obliga a actuar amb totes les garanties, les mateixes que, fins ara, no sembla que s'estiguin respectant."

 

"Premisses errònies" del Suprem

Oriol Junqueras prometent la Constitució com a diputat del Congrés (ACN)


La petició considera que la negativa del Suprem a deixar sortir Junqueras per prestar jurament o promesa s'ha argumentat amb dues "premisses errònies", que són que la immunitat "comença a partir de prestar jurament o promesa d'acatament de la Constitució" i que una autoritat nacional "pot restringir la llibertat de moviment d'un diputat al Parlament Europeu.":

"És un enteniment erroni, perquè la immunitat dels parlamentaris europeus comença des que són elegits i, això és una cosa que també reconeix el Dret Intern quan afirma, en l'article 224.2 LOREG, que si no es presta jurament o promesa quedaran suspeses totes les prerrogatives que els poguessin correspondre per raó del seu càrrec."

Els advocats de Puigdemont i Comín adverteixen que "és inevitable" que les normes que s'han d'aplicar "no només siguin les europees, sinó que, a més, s'interpretin amb uniformitat dins de tot el territori de la Unió i no de manera autàrquica i sobre la base d'una defensa d'una mal entesa unitat nacional que, per cert, és contrària a la mateixa raó de ser de la UE".

 

ARXIVAT A:
Oriol JunquerasTribunal Suprem Carles PuigdemontToni Comín
Anar al contingut