L'Advocacia de l'Estat, a favor que Junqueras reculli l'acta d'eurodiputat al Congrés
Oriol Junqueras, el 21 de maig, en el Congrés dels Diputats durant el ple de constitució de la cambra (ACN)

Junqueras no podrà anar a recollir l'acta ni jurar com a eurodiputat al Congrés

El Tribunal Suprem s'ha pronunciat en el mateix sentit que sol·licitava la Fiscalia

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem rebutja concedir a Junqueras el permís extraordinari per assistir dilluns davant la Junta Electoral Central a l'acte per jurar o prometre el càrrec d'eurodiputat i recollir l'acta al Congrés.

Durant la setmana, la Fiscalia ja va dir que s'hi oposa, però no l'Advocacia de l'Estat, que s'ha mostrat a favor que Junqueras surti per fer aquest tràmit. La fiscal general de l'Estat, però, tampoc ho creu convenient.

La sala segueix així el criteri de la Fiscalia i denega la sol·licitud de Junqueras perquè el desplaçament a Brussel·les posterior posaria en un "perill irreversible" els fins del procediment judicial.

"Implicaria, d'entrada, la pèrdua del control jurisdiccional sobre la mesura cautelar que l'afecta i això des del mateix moment en què l'acusat abandonés el territori espanyol."

En el document, també menciona indirectament Carles Puigdemont, en considerar que Brussel·les és, precisament, el lloc on viu Puigdemont i que és on hi ha la casa de la república.

"Brussel·les, a més, és el lloc en el qual un dels processats en rebel·lió diu haver-hi instal·lat la seu del govern de la república catalana a l'exili, de la qual ell n'encarnaria la presidència. I així ho publicita al web i a totes les trobades que manté amb líders polítics."

A més, precisa que la pèrdua del dret de participació del líder d'ERC no és "irreversible" sinó temporal.

"La fórmula que ara s'adopta no implica una pèrdua irreversible del dret de participació del sol·licitant. Només en suposa l'ajornament temporal, fins que, en funció de l'eventual desenllaç del procés, desapareguin els obstacles que impedeixen l'efecte adquisitiu de la condició parlamentària."

Però remarca que la presa de possessió es pot fer més endavant, i que "s'obre un parèntesi interruptiu" que ajorna el reconeixement.

"La presa de possessió dels escons no necessita imperativament produir-se 'en la primera sessió', sinó 'des de la primera sessió'. S'obre, per tant, un parèntesi interruptiu que no menyscaba l'adquisició de la titularitat del dret, sinó que ajorna el seu reconeixement vertader i efectiu."


"És una vergonya i una injustícia"

Al cap de pocs minuts de saber la decisió del Tribunal Suprem, Carles Puigdemont ha utilitzat el seu compte de Twitter per mostrar el seu desacord amb la resolució, que considera que "és la demostració descarada de l'arbitrarietat i la manipulació de la justícia per aconseguir alterar els resultats electorals":

ARXIVAT A:
Oriol JunquerasJudici procésEleccions europees 26M
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut