Gandesa (Terra Alta)

Les famílies dels cinc bombers morts en l'incendi d'Horta de Sant Joan porten la investigació als tribunals

Les famílies de quatre dels cinc bombers morts el 21 de juliol en l'incendi d'Horta de Sant Joan no es creuen la versió oficial del govern i s'han presentat com a acusació particular contra la Conselleria d'Interior a la causa oberta pel jutjat d'instrucció de Gandesa. Els familiars diuen que no els han donat tota la informació, neguen que l'operatiu estigués ben planificat (així ho va explicar Interior) i demanen responsabilitats.

Actualitzat
L'advocat de quatre dels cinc bombers morts, el lleidatà Pau Simarro, ha explicat que els familiars han optat per la via dels tribunals perquè desconfien de la versió oficial que els va oferir el Departament d'Interior, per la qual cosa ha demanat al jutge que aixequi el secret de sumari per conèixer els detalls dels fets i identificar, en conseqüència, els responsables de la tragèdia.

Interrogants sense resposta

Tres de les famílies dels bombers morts (Ramon Espinet, David Duaigües i Jordi Moré) van començar a mobilitzar-se poc després de l'extinció del foc. En visitar el lloc dels fets, van comprovar que es tractava d'una zona de difícil accés, de manera que les possibilitats de fugida en cas d'urgència eren gairebé inexistents. Posteriorment, la família de Jaume Arpa es va unir a la causa. A més a més, les famílies culpen els responsables de l'operatiu d'extinció perquè no entenen que uns joves tan preparats físicament i laboral (pertanyien als Grups de Reforç d'Actuacions Forestals, el cos d'elit dels Bombers de la Generalitat) no se'n sortissin. Als arguments de la família cal afegir-hi el fet que les prediccions meteorològiques ja anunciaven l'arribada de forts vents, els causants d'una immensa bola de foc que va arrasar el terreny on hi havia els bombers.

Tanmateix, i a pesar del dolor, el que més lamenten les famílies són les paraules del conseller d'Interior, Joan Saura, que persisteix a desmentir la seva versió i qualificar la intervenció global d'"impecable". Així, es comprometen a assegurar que el rigor de la investigació estigui a l'altura de la magnitud de la tragèdia.

De moment, les quatre famílies han contactat amb els parents del cinquè bomber mort, Pau Costa, perquè s'afegeixi a l'acusació, i també amb la família de Josep Pallàs, l'únic supervivent del grup. Amb cremades al 75% del cos, sedat i en estat greu, Pallàs, que és l'únic que sap la veritat dels fets, encara no ha pogut explicar tot el que va passar.

Un foc devastador


L'incendi que va causar la mort dels cinc bombers va començar a cremar el dilluns 20 de juliol a causa d'un llamp, i no es va considerar extingit fins 15 dies més tard, el 4 d'agost, després d'haver calcinat 1.140 hectàrees. La Generalitat invertirà 5 milions d'euros en la restauració de la zona afectada, la majoria dels quals es destinaran a la zona forestal devastada. Paral·lelament, Agricultura repartirà ajuts als 125 propietaris amb conreus afectats.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut