Horta de Sant Joan

Mor un dels dos bombers ferits en l'incendi als Ports

Ha mort un dels dos bombers que havia quedat ferit greument en l'incendi d'Horta de Sant Joan que crema des de dilluns. Es tracta del que estava en estat crític, amb el 50% del cos cremat, ingressat a la unitat de grans cremats de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona. És la cinquena víctima provocada per aquest incendi després que quatre bombers més van morir mentre treballaven a les tasques d'extinció de l'incendi. El foc, que ha quedat sota control aquest divendres al matí, ha calcinat més de 1.100 hectàrees.

Actualitzat
El foc d'Horta de Sant Joan ha provocat una cinquena víctima mortal. Es tracta d'un dels bombers que van quedar ferits molt greus i que es trobava ingressat en estat crític a l'Hospital de la Vall d'Hebron amb el 50% del cos cremat i múltiples fallades dels òrgans.

La mort d'un dels dos bombers s'ha sabut poques hores després que el conseller Baltasar ha comparegut per explicar que l'incendi d'Horta de Sant Joan el va provocar un llamp.

Poc abans, el foc ha quedat controlat. Els bombers, però, continuen treballant per remullar les 1.140 hectàrees cremades per evitar que hi pugui haver qualsevol represa, assegurar-se que no revifi i extingir-lo definitivament.

Tot i la satisfacció, el secretari general d'Interior, Joan Boada, insisteix que cal estar alerta perquè un incendi com aquest es pot repetir en qualsevol moment. "Màxima precaució amb totes les activitats que es facin a l'aire lliure. Siguin professionals, d'oci, o el que siguin", ha demanat Boada. El foc d'Horta de Sant Joan ha afectat només un 2% de tot el Parc Natural dels Ports i els racons més emblemàtics de la zona s'han salvat.

Aquest migdia s'han fet al Palau d'Anglesola, al Pla d'Urgell, els funerals per Ramon Espinet, un dels quatre bombers morts dimarts en aquest incendi. Hi han assistit unes 1.500 persones, entre elles diverses autoritats lleidatanes i la consellera de Justícia, Montserrat Tura, que hi ha anat a títol personal. Aquesta tarda està previst que es facin a l'Ametlla de Merola, al Berguedà, el funeral per un altre dels bombers, Jaume Arpa, que va ser incinerat ahir a Reus.

L'optimisme es compleix

Dijous a la tarda va ser el primer dia dels últims cinc en què les autoritats es mostraven optimismes sobre l'evolució del foc d'Horta de Sant Joan. Ho va expressar el mateix secretari general d'Interior, Joan Boada, que va explicar que "el que permet ser optimista és que no ha augmentat el perímetre, no tenim cap front actiu, tenim fumaroles que anem controlant amb mitjans aeris i manuals". Boada, que ha tornat a afrontar crítiques pel suposat relaxament dels bombers, es va mostrar esperançat davant la possibilitat que no entri més vent de ponent, cosa que facilitaria la feina dels agents d'extinció.

Durant la nit han treballat a la zona una seixantena de dotacions terrestres dels bombers. La vintena de mitjans aeris s'hi han incorporat amb la llum del dia i són clau per apagar les flames a les zones on no es pot arribar amb les mànegues.

Part dels efectius desplaçats a Horta de Sant Joan han hagut d'atendre altres focs que s'han declarat a Catalunya, i 50 efectius de l'exèrcit s'han hagut de desplaçar a altres punts de l'Estat amb focs actius.

Menys vent i més bon temps

El que ha permès als bombers mantenir el perímetre del foc és que el vent de ponent no ha estat tan fort com s'havia pronosticat. Les condicions meteorològiques, però, han estat molt extremes. S'ha arribat als 36 graus i la humitat s'ha situat per sota del 20%, i en alguns moments ha baixat fins al 14%. Avui continua la calor però les temperatures no són tan altes.

L'incendi ha calcinat 1.140 hectàrees, el 50% de les quals al Parc Natural dels Ports. La majoria de la vegetació afectada és pi blanc, una espècie que es regenera sola. 
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut