Horta de Sant Joan

Quatre bombers moren i dos queden ferits greus pel foc que crema als Ports

Quatre bombers han mort i dos més han quedat ferits de gravetat a causa de l'incendi que crema des de fa més de 24 hores al Parc Natural dels Ports, a la Terra Alta, segons ha confirmat la Generalitat. Les víctimes mortals eren membres del parc de Lleida. El foc s'ha descontrolat aquest dimarts a la tarda i, empès pel vent, ha avançat cap al nucli urbà d'Horta de Sant Joan i ha obligat a confinar els veïns d'aquest municipi. Les flames han calcinat fins ara 800 hectàrees de vegetació. Una setantena de dotacions terrestres dels bombers treballen en les tasques d'extinció. La Generalitat ha decretat per aquest dimecres dia de dol oficial per les víctimes.

Actualitzat
Eren entre les tres i les quatre de la tarda quan sis bombers han quedat encerclats per les flames per culpa d'un "canvi de vent sobtat" quan eren en una zona d'accés difícil. Quatre d'ells han mort i els altres dos, amb cremades al 70% del cos, els han traslladat cap a l'Hospital de la Vall d'Hebron, de Barcelona. Les víctimes mortals formaven part del Grup de Suport d'Actuacions Forestals (GRAF) de Lleida, igual que un dels ferits, mentre que el sisè és del parc de bombers de Vic.

Des del lloc dels fets, el secretari general d'Interior, Joan Boada, ha destacat que la variabilitat del vent ha complicat la situació de l'incendi i ha acabat amb aquest balanç devastador. Boada també ha indicat que el foc és actiu a la zona muntanyosa i que "no suposa cap amenaça" per al nucli urbà d'Horta de Sant Joan, municipi on viuen unes 1.200 persones i conegut no només per la bellesa del paratge natural que l'envolta, sinó per l'empremta que hi va deixar Pablo Picasso.

"Estaven molt preparats"

Polítics de tots els partits s'han desplaçat a la zona. Hi ha anat el president de la Generalitat, José Montilla, que ha anunciat l'ajornament, com a mostra de condol, del ple monogràfic del finançament previst per aquest dimecres. Montilla ha subratllat que les víctimes "eren uns grans professionals, un grup especialista, i estaven molt preparats per fer la feina que estaven fent" i ha assegurat que el d'avui ha estat un "dia trist" per al cos de bombers. I ha anunciat que aquest dimecres és jornada de dol oficial a Catalunya.

També el vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira, així com el conseller d'Interior, Joan Saura, que ha abandonat la reunió de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat que tenia a Madrid per desplaçar-se cap a la Terra Alta. 

També hi han fet cap la ministra de Defensa, Carme Chacón, i la de Medi Ambient, Elena Espinosa. El cap de l'oposició catalana, Artur Mas, ho farà aquest dimecres a la tarda.

Horta de Sant Joan, confinada

Al migdia, l'absència de vent feia pensar als bombers que al cap de poques hores tindrien controlat el foc. A la tarda, però, el vent ha tornat a bufar amb força i les flames han revifat. El foc ha avançat en direcció cap a Horta de Sant Joan. Com a mesura de precaució, els bombers han confinat els habitants d'aquest municipi i han desallotjat les cases i masos que hi ha a la carretera de Tortosa. Finalment, però, el perill de les flames s'ha allunyat dels nuclis poblats. 

800 hectàrees cremades

El foc, però, continua actiu. Segons l'últim balanç oficial, ha cremat unes 800 hectàrees, la meitat del Parc Natural dels Ports i l'altra meitat en zona d'Espai d'Interès Natural. També ha obligat a tallar les carreteres T-330 i T-334. El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya ha activat la fase d'emergència del Pla Infocat, el pla d'emergència per incendis. 

En aquest context, la bona notícia és que ha plogut a la zona, però malauradament ja no hi plou. Ara l'atenció se centra en la previsió meteorològica, que indica que el vent perdrà força en les pròximes hores.  

Precisament, a causa del vent, alguns mitjans aeris s'han hagut de quedar una estona a terra. Després ha millorat la situació i a mitja tarda s'han pogut enlairar sis helicòpters bombarders i quatre avionetes, que han treballat amb l'helicòpter de comandament dels bombers i l'hidroavió del Ministeri de Medi Ambient, procedent de la base de Daroca, a Saragossa, fins que s'ha fet fosc. Diverses dotacions del País Valencià, així com la Unitat Militar d'Emergències del Ministeri de Defensa, també donen suport a les tasques de control de l'incendi.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut