Concentració davant la delegació del govern espanyol a Barcelona
Concentració davant la delegació del govern espanyol a Barcelona

La Fiscalia de Madrid, a favor que Puigdemont es pugui presentar a les europees

La Fiscalia de la Comunitat de Madrid demana al jutge que estimi el recurs de Puigdemont, Comín i Ponsatí contra la decisió de la Junta Electoral perquè s'ha vulnerat "el dret fonamental de sufragi passiu"

RedaccióActualitzat

Un jutjat de Madrid resol avui si Puigdemont, Comín i Ponsatí es poden presentar a les eleccions europees. En contra de la resolució de la Junta Electoral Central, la Fiscalia de Madrid defensa que tots tres tenen dret a formar part de la llista.

La Fiscalia es va pronunciar divendres sobre el recurs que Carles Puigdemont, Antoni Comín i Clara Ponsatí han presentat per la seva exclusió de la candidatura europea de Junts per Catalunya - Lliures per Europa. En un escrit, el ministeri públic afirma que la resolució de la Junta Electoral (JEC) vulnera "el dret fonamental de sufragi passiu".

L'escrit de la Fiscalia arriba el mateix dia que els advocats de Puigdemont, Comín i Ponsatí han presentat recurs a la decisió de la JEC.

Els equips de defensa han presentat de manera simultània escrits a la Junta Electoral, el Tribunal Suprem i la sala contenciosa administrativa. Els han presentat en bateria perquè en la legislació no queda clar a quina instància s'ha de recórrer, segons ha explicat l'advocat Gonzalo Boye.

Tres jutjats contenciosos administratius han admès a tràmit els recursos presentats. Està previst que resolguin demà, tot i que no se sap l'hora.

 

 

Els arguments dels recursos coincideixen amb els vots particulars del president i el vicepresident de la Junta Electoral, que es van oposar a la prohibició a Puigdemont.

Per garantir la candidatura a Brussel·les de Carles Puigdemont demanen que el restitueixin de manera cautelar fins que els tribunals no hagin resolt la qüestió. Si els tomben aquests primers recursos, podran anar al Constitucional. També estan preparant escrits per adreçar a tribunals d'àmbit europeu.

Cinc dies després

El 29 d'abril, l'endemà de les eleccions al Congrés, la Junta Electoral va resoldre que Puigdemont, Comín i Ponsatí, no es podien presentar a les europees del 26 de maig. La JEC responia així a un recurs del PP i Ciutadans.

La decisió no es va prendre per unanimitat i va tenir quatre vots particulars contraris, que ara són la base del recurs del president i els exconsellers.

Provisionalment, l'advocat Gonzalo Boye, l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias i la periodista Beatriz Talegón ocupen els llocs a la llista de Puigdemont, Ponsatí i Comín.

Concentració davant la delegació del govern de Barcelona

Aquest vespre, centenars de persones convocades per Òmnium i l'ANC s'han manifestat davant la delegació del govern espanyol amb la intenció de reclamar que l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí es puguin presentar a les eleccions europees del pròxim 26 de maig.

Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium Cultural, que era a la manifestació, ha declarat:

"Tornem a sortir al carrer per protestar davant d'aquest estat que està utilitzant tots els instruments que té al seu abast. Ni ells es posen d'acord, com hem vist avui amb la Fiscalia. Som aquí per donar suport al president Puigdemont, a Comín i a Ponsatí, i al que ells representen, i perquè la ciutadania pugui votar lliurement el que vulgui."

També hi era present Elisenda Paluzie, presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana.

"Sembla que aquest cop no s'atreveixen a anar tan enllà com han anat en altres casos amb aquest continu de vulneracions de drets individuals i col·lectius, polítics i civils; bàsicament, de drets fonamentals. Cosa que s'està produint en el cas del conflicte català per part del govern espanyol."

 

 

Concentracions en altres ciutats

Les concentracions s'han repetit davant les subdelegació del govern espanyol en altres ciutats. A Tarragona, aprofitant una ullada de sol, els manifestants s'han aplegat per criticar que s'intenti limitar la participació a les eleccions europees. A Girona, sota els paraigües, han reclamat que tots els candidats puguin lluitar en igualtat de condicions.

 

 

Carles Puigdemont ha agraït les manifestacions de suport.

 

La Crida envia una carta a Tajani, Tusk i Juncker denunciant la decisió de la JEC

La Crida ha impulsat una carta dirigida a Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea; Antonio Tajani, president del Parlament Europeu, i Donald Tusk, president del Consell d'Europa denunciant, segons l'escrit, "la vulneració de drets i la decisió antidemocràtica de la Junta Electoral Central" d'impedir en l'últim moment que Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín puguin participar com a candidats a les pròximes eleccions al Parlament Europeu.

El text assegura que aquesta decisió es deu "a motius polítics amb l'objectiu d'impedir que puguin exercir el seu dret de participar com a candidats a les eleccions al Parlament Europeu". A més, Clara Ponsatí també es presenta a les eleccions municipals a la ciutat de Barcelona.

El text demana que des de les institucions europees es reverteixi aquesta decisió de la JEC, que consideren "injustificada i antidemocràtica".

La carta té el suport de les principals entitats cíviques de Catalunya i de personalitats públiques i polítiques catalanes i d'altres països.

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontEleccions europees 26MJxCatClara PonsatíToni Comín
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut