Barcelona

Junts pel Sí insta la CUP a demostrar "amb fets" la voluntat d'arribar a un acord

Romeva deixa clar que no pactaran "res que no sigui aplicable" i els demana una reflexió "més enllà de si agrada més o menys un nom concret"

RedaccióActualitzat

Junts pel Sí ha reclamat a la CUP que mostri amb claredat la voluntat de tancar un acord per formar un nou govern després de les eleccions del 27 de setembre. "Ens agradaria instar la CUP a demostrar amb fets aquesta voluntat d'arribar a un acord", ha afirmat el cap de llista de JxSí, Raül Romeva.

"El mandat del 27-S continua vigent. La voluntat d'arribar a un acord, també, però hem d'instar la CUP a fer, per la via dels fets, també manifesta la seva voluntat d'arribar a un acord. Fins ara ens hem trobat una situació una mica confusa sobre quina voluntat hi ha al darrere".

L'endemà de l'assemblea de la candidatura independentista i anticapitalista a Manresa, que va decidir continuar negociant i mantenir el veto a Artur Mas, Romeva ha admès que les negociacions han avançat molt, però que estan encallades pel nom de Mas. Romeva ha explicat que el seu grup parlamentari mai no ha qüestionat que Mas sigui el presidenciable i ha demanat que s'agafi perspectiva i se superi aquest obstacle.

"Hem fet moltes propostes i molt elaborades, i crec que es mereixen una reflexió més enllà de si ens agrada més o menys un nom concret".

Per Romeva, la presidència coral que ha plantejat Junts pel Sí és una solució al "xoc de legitimitats" que suposa que els 62 diputats de JxSí defensin el seu candidat i els 10 de la CUP es mantinguin ferms en la negativa a fer-lo president.

"Hem posat damunt la taula un govern en cap cas autonomista, una proposta d'una presidència, no d'un president, amb un mandat clar. (...) I amb una garantia, que se'n diu qüestió de confiança".

Romeva creu que el debat de la CUP va ser "de caràcter intern, per copsar la temperatura" en el si de la formació. En la negociació, ha dit, "som on érem la setmana passada" i, per tant, JxSí espera una resposta de la CUP a la proposat de presidència liderada per Mas, però donant pes específic a Oriol Junqueras, Romeva mateix i Neus Munté.

El número 1 de JxSï considera que, si es deixa de banda el nom, en la resta d'àmbits "hi ha hagut una aproximació i voluntat d'acord recíproca i clara". Junts pel Sí entén que l'acord hauria d'arribar "com més aviat millor" i, encara que no creu que sigui el més desitjable, és conscient que "en termes de calendari, fins al 9 de gener tenim temps".

Sobre les línies vermelles que, segons la CUP, imposa Junts pel Sí en la negociació, Romeva ha advertit que les propostes socials que s'estan negociant han d'anar acompanyades del finançament suficient.

"Alguns parlen de línies vermelles. Faig esment a una que és fonamental. No podem acordar res que no sigui aplicable, no podem prometre res que no poguem complir, això és central, i nosaltres no hem dit altra cosa en tot el procés de negociació."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut