Barcelona

La CUP no vota amb Junts pel Sí i els deixa amb quatre senadors autonòmics

La formació anticapitalista ha apostat per no repartir els senadors mitjançant el sistema D'Hondt i permet que Catalunya Sí que es Pot i el PP obtinguin un representant cadascú

Actualitzat

Junts pel Sí (JxSí) s'ha quedat sol aquest dilluns al Parlament en la votació de la fórmula de càlcul de senadors per designació autonòmica i, finalment, tindrà només quatre representants a la cambra alta, en comptes dels cinc a què aspirava. La Junta de Portaveus ha votat si la fórmula per designar senadors havia de ser el sistema D'Hondt, que prima els grups majoritaris, o bé el de restes majors, que aporta més proporcionalitat a aquest repartiment.

JxSí defensava el primer mètode, que hauria atorgat cinc senadors al grup majoritari al Parlament, dos a Ciutadans i un al PSC. La resta de forces parlamentàries, inclosa la CUP, han optat pel sistema de restes majors, de manera que el repartiment ha estat el següent: quatre senadors per a JxSí i un per a C's, PSC, CSQEP i PP. Fa tres anys, CiU i ERC van canviar el mètode de repartiment i, gràcies a l'ús del sistema D'Hondt, la federació nacionalista va obtenir quatre senadors i va deixar C's sense representació.

Els grups tenen de termini fins al 9 de desembre per presentar els seus candidats a senadors, tot i que probablement es podria ampliar el termini per formalitzar una proposta conjunta.

El ple sobre la pobresa, passat el 20-D

La Junta de Portaveus també ha acordat la distribució dels 23 membres de la Diputació Permanent, l'òrgan que segueix operatiu en els períodes en què el ple no es reuneix. Les majories a la Diputació Permanent també s'han decidit aplicant el sistema de restes majors, de manera que JxSí tindrà deu membres; Ciutadans, quatre; el PSC, tres; i CSQEP, el PP i la CUP, dos cadascú.

La Junta també ha decidit que no convocarà, abans de les eleccions generals, el ple monogràfic sobre emergència social que demanen Catalunya Sí que es Pot i el PSC. Aquests dos grups proposaven que el ple es fes aquesta setmana.

PSC i CSQEP han denunciat, amb Ciutadans, una situació de "bloqueig" del Parlament per part de JxSí i la CUP en qüestions socials.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut