Barcelona

JxSí ofereix un govern presidit per Mas cedint pes a Junqueras, Romeva i Munté a la CUP, que ho rebutja

Junqueras com a vicepresident primer en l'àmbit econòmic, Romeva com a vicepresident segon de relacions internacionals i Munté com a vicepresidenta tercera en l'àmbit social, un organigrama en sintonia amb la presidència "coral" de la CUP

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, s'ha ofert a presidir un nou govern en què cediria pes a tres vicepresidents -Oriol Junqueras, Raül Romeva i Neus Munté-, segons han confirmat fonts de Junts pel Sí. En concret, Junqueras com a vicepresident primer en l'àmbit econòmic, Romeva com a vicepresident segon de relacions internacionals i Munté com a vicepresidenta tercera en l'àmbit social. D'aquesta manera, Mas intentaria convèncer la CUP i acostar-se al seu plantejament de presidència "coral".

En cas que es concretés aquest organigrama de govern, obligaria a modificar l'actual llei de 2008, que preveu la presència d'un sol vicepresident. Tot i això, si que permet crear comissions de govern, com va fer Pasqual Maragall, cadascuna amb el seu president.

La CUP rebutja l'oferta

A primera hora de la tarda Antonio Baños, Benet Salellas i Anna Gabriel han entrat al Palau de la Generalitat per la porta de la Casa dels Canonges per trobar-se amb Artur Mas; coordinador general de CDC, Josep Rull; el president d'Esquerra, Oriol Junqueras, i la secretària general dels republicans, Marta Rovira. Una trobada que ha acabat cap a les sis de la tarda quan els diputats de la CUP han abandonat la Generalitat sense voler fer declaracions. També haurien sortit de Palau Junqueras i Rovira.

La CUP considera insuficient la proposta de Mas i no la sotmetrà a una assemblea. La formació anticapitalista manté el vot negatiu a la segona votació a la investidura de Mas.

La vicepresidenta del govern, Neus Munté, ha anunciat que Mas farà aquest dijous un "plantejament addicional" durant el ple del Parlament, tot i que no n'ha donat detalls. "Veurem el resultat de les votacions", ha afegit.

Negociacions el dia abans de la segona votació

Aquest dimecres ha estat un dia intens pel que fa a les converses sobre el futur govern català. Les negociacions entre la CUP i Junts pel Sí han continuat l'endemà que Artur Mas no fos investit com a president de la Generalitat en la primera votació del debat d'investidura i a poques hores que els 135 diputats tornin a votar la investidura de Mas. En aquesta segona ocasió només necessitarà majoria simple.

Al matí, la CUP ha continuat mantenint que no pensa votar Mas com a president, tal com ha reiterat Antonio Baños, però estan a l'espera que els facin alguna proposta. Junts pel Sí, però, manté que el seu candidat és Mas. En una entrevista a "Els Matins" de TV3, el president del grup parlamentari, Jordi Turull, ha dit que no acceptaran cap fórmula que debiliti el paper del president de la Generalitat, en referència a una hipotètica presidència coral, i ha afirmat que "no pot haver-hi de 'florero' ni el president, ni el govern, ni el Parlament".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut