Manresa

L'assemblea de la CUP vota seguir negociant per trobar una alternativa a Mas

L'assemblea de la CUP vota a mà alçada negociar per trobar una alternativa a Mas o anar a eleccions

RedaccióActualitzat

La CUP es referma. En l'assemblea nacional celebrada a Manresa, els militants i simpatitzants de la formació han votat a favor de continuar negociant amb Junts pel Sí, però demana trobar una alternativa a Artur Mas.

Tot i que no s'esperava una votació, finalment els més de 1.200 militants i simpatitzant han votat a mà alçada. Ho han fet sobre les quatre opcions que tenia la CUP sobre la taula. No hi ha resultats oficials, però les xifres que s'han filtrat apunten a una victòria clara de l'estratègia actual:

- Negociar una alternativa a Mas - 823 vots
- Investir Artur Mas - 434 vots
- Mantenir el "no" a Mas i anar a eleccions - 574 vots
- Explorar una abstenció de Catalunys Sí Que es Pot - 139 vots

Demanen a Junts pel Sí que mogui fitxa

La CUP doncs manté el veto a la investidura i acusa a Junts pel Sí de no haver mogut fitxa. El diputat de la CUP, Benet Salellas, ha reivindicat al final de l'assemblea que la seva formació no ha "parat de proposar i de moure's ni un sol moment":

"Mentre Junts pel Sí segueix amb la mateixa proposta des del principi, nosaltres no ens hem parat de moure proposant i negociant "

Salellas ha garantit que les negociacions no s'aturaran:

"Continuarem asseguts a la taula fins que se'ns proposi un pla de xoc, un procés de ruptura i, definitivament, una presidència que no recaigui en la persona d'Artur Mas"

Per la seva banda la diputada Anna Gabriel ha parlat d'una nova assembla de la CUP per seguir les negociacions. Seria entre el 12 i el 27 de desembre. Gabriel també ha avisat que la negociació es pot accelerar:

"La nostra gent ens demana que passem a l'ofensiva, que premem l'accelerador. Això farem a partir de dilluns"

La diputada ha posat nom a les condicions de la CUP:

"Volem sobre de la taula aturades de privatitzacions, reversions de retallades i compromís ferm i ineludible de complir la declaració aprovada al Parlament. No hi fa res recorreguda al Tribunal Constitucional, que vam dir que no reconeixem, que vam dir que declaràvem il·legítim"

Sense Mas o eleccions al març

Entre les opcions que ha votar l'assemblea hi ha la de contemplar l'escenari d'unes noves eleccions

Les bases de la CUP han apuntat doncs, que cal trobar una alternativa a Mas o s'hauria d'anar a eleccions. Tot i això, els membres que han parlat al final de l'assembla han descartat que aquest punt sigui una opció. David Fernàndez ha dit que el dilema no és o Mas o Març:

"El nostre dilema no és Mas o Març, el nostre dilema és independència, és pobresa zero, és prou corrupció"

Per la seva banda, Anna Grabiel ha afirmat que els que han posat sobre la taula l'escenari d'eleccions ha estat Junts pel Sí i no pas la CUP.

"Concórrer a les eleccions del mes de març, no. La CUP-Crida Constituent mai ha posat les eleccions a sobre de la taula. Ho han fet ells, no nosaltres. Si les eleccions s'acaben convocant serà perquè Junts pel Sí no ha mogut la fitxa que la gent demana que mogui"

Gabriel demana que es deixin d'esmerçar esforços a "fer xantatges i pressions". Demana que es dediquin aquests esforços a "treballar, fer feina i donar respostes".

Hermetisme i unitat

La CUP ha celebrat al pavelló Nou Congost de Manresa una assemblea per escoltar l'opinió de la militància sobre la investidura del president de la Generalitat.

Durant la jornada s'ha filtrat poca informació. Els periodistes no han pogut accedir al recinte fins al final de la jornada. El mateix compte del a CUP ha Twitter ha donat imatges de l'interior amb misstges de suport als negociadors amb Junts pel Sí.


El dia ha començat amb un informe de la comissió negociadora en què s'ha exposat l'estat de les converses amb Junts pel Sí. La presentació de l'informe ha estat aplaudida pels participants. També han intervingut les 13 assemblees territorials, que han comunicat les posicions adoptades després de les reunions que han fet al llarg de la setmana.

A la tarda s'ha fet el debat obert i s'han plantejat les opcions existents per saber l'opinió de la militància. S'han debatut fins a quatre possibles escenaris diferents: negociar sense Mas, negociar fins després de les eleccions generals, investir Mas i explorar una abstenció de Catalunya sí que es Pot.

David Fernàndez, abrandat

L'exdiputat de la CUP, David Fernàndez, ha protagonitzat un final de discurs molt abrandat en els parlament públics de l'assemblea. Fernàndez, que ha mantingut el seu to habitual durant una bona estona ha sorprès fins i tot els seus companys amb un "in crescendo" final:

Divisió interna

La CUP afrontava dividida el debat clau que viurà avui a Manresa. L'última setmana, dos corrents englobats dins la formació van emetre dos comunicats que proposaven dues maneres d'abordar la negociació amb Junts pel Sí:

D'una banda, Poble Lliure advertia que no afavorir el procés de ruptura independentista "suposa posar-se al costat de l'Estat i l'oligarquia i perllongar l'opressió i l'asfíxia social pel poble català".

L'altre corrent, Endavant, considera que aquesta ruptura no es pot fer amb Artur Mas al capdavant perquè "representa el projecte capitalista espanyol i europeu de les classes dominants catalanes i espanyoles".

A tot això s'afegeix que més de 140 activistes de l'esquerra alternativa han signat un manifest en contra d'investir Artur Mas president de la Generalitat. El document demana que les polítiques socials i econòmiques del futur govern facin un gir a l'esquerra i que les institucions estiguin allunyades de qualsevol vincle de corrupció.

Proposta de Viver Pi-Sunyer

Aquest diumenge s'ha fet públic que la CUP va posar sobre la taula el nom de l'exmagistrat del TC i president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver Pi-Sunyer, com a alternativa a Artur Mas a la presidència de la Generalitat. La proposta es va plantejar el 3 de novembre en una trobada de negociació amb Junts pel Sí.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut