Laura Planas Serra, coautora de l'estudi, en el laboratori del grup de Malalties Neurometabòliques, que ha encapçalat la recerca (IDIBELL)

Investigadors catalans descriuen la base genètica d'una nova malaltia neurològica rara

Un equip internacional liderat des de l'IDIBELL identifica les mutacions que causen un trastorn minoritari que fins ara no tenia un diagnòstic clar

Xavier DuranActualitzat

Mutacions en un gen que dirigeix la síntesi d'uns lípids essencials en el desenvolupament del cervell causen un trastorn neurològic que fins ara no s'havia pogut identificar amb claredat.

Ho ha fet, a partir de deu casos sense relació de parentiu entre si, un equip d'investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) i dels hospitals universitaris Germans Trias i Pujol, Bellvitge i Vall d'Hebron. L'ha encapçalat Aurora Pujol, genetista ICREA de l'IDIBELL, i també hi han participat investigadors de França, Itàlia i Estats Units. Els resultats s'han publicat a la revista Brain.

L'estudi s'ha fet amb un infant de Vall d'Hebron, un altre de l'Hospital Niño Jesús de Madrid, dos pacients adults de l'Hospital de Bellvitge i amb sis pacients més d'Estats Units, França i Itàlia.

Els investigadors han identificat les variants en el gen PI4KA que causen una diversitat de símptomes, que van des de problemes greus de retard en el desenvolupament neurològic i en la substància blanca del cervell fins a paraplègia. Alguns pacients també pateixen símptomes immunològics com l'artritis reumatoide.

La doctora Pujol explica al 324.cat el paper que juga aquest gen que es malmet degut a les mutacions:

"Té importància en el metabolisme d'uns lípids, els inositols, que son molècules de senyalització claus per a la formació de les estructures del cervell, en particular la mielina, que és la substància blanca que envolta els axons i permet la transmissió dels senyals nerviosos."

La mielina cobreix i protegeix les fibres nervioses del cervell, com els recobriments plàstics dels fils elèctrics. Quan es degrada, es poden produir deficiències cognitives i motores greus.

La descripció d'aquesta síndrome simplificarà la identificació de casos amb característiques clíniques semblants que ara com ara no tenien un diagnòstic clar, i donarà resposta a famílies que l'esperen des de fa molts anys.

Al mateix temps, destaca la doctora Pujol, "el descobriment eixampla el coneixement científic fonamental sobre el desenvolupament i manteniment del cervell i el sistema immune".

La doctora Aurora Pujol ha liderat l'estudi (IDIBELL)


Buscar un tractament

El següent objectiu és trobar un possible tractament. Per això, el grup de malalties neurometabòliques de l'IDIBELL ha començat una col·laboració amb el Broad Institute de Boston per identificar, amb un cribratge d'alt rendiment, fàrmacs que puguin compensar el dèficit de PI4KA.

La família d'un dels nens nord-americans que pateixen la malaltia ha creat una associació de pacients, El Misteri Genètic de Cameron,  per difondre informació i captar fons per a la recerca d'una cura.

L'estudi ha estat finançat amb fons de la Fundació La Marató de TV3, el projecte PERIS-URDCat de Medicina Genòmica del Departament de Salut de la Generalitat, el Ministeri de Sanitat i la xarxa de recerca sobre malalties rares CIBERER.

L'equip havia utilitzat recentment la mateixa estratègia de medicina genòmica en altres casos. En un van identificar el gen SHMT2 com a causant d'una síndrome amb afectació cardíaca i de les neurones motores. A la notícia publicada en el 324.cat l'octubre de l'any passat es descriu el procés llarg i complex per trobar pacients a tot el món i identificar els gens.

Un altre cas d'èxit va ser el descobriment del gen causant d'una nova varietat de leucodistròfia infantil, una malaltia genètica greu, i d'un fàrmac per a la seva cura potencial.

 

ARXIVAT A:
SalutRecerca científicaCiència
Anar al contingut