Interior reconeix que Grande-Marlaska va destituir Pérez de los Cobos per l'informe del 8M

El ministeri emmarcava la destitució en una pèrdua de confiança, però en la proposta oficial de destitució, que s'ha filtrat, s'informa com a causa que no facilités informació de les actuacions que duia a terme el cos

RedaccióActualitzat

El Ministeri de l'Interior s'ha vist obligat a reconèixer que el coronel Pérez de los Cobos va ser cessat com a cap de la Guàrdia Civil per no haver informat de les investigacions que estava duent a terme el cos a Madrid.

El ministeri ha emès un comunicat després que el diari El Confidencial ha publicat el document de la proposta oficial de destitució, firmat per la directora del cos, María Gámez, en què s'informa com a causa del cessament que no facilités informació de les actuacions que duia a terme l'institut armat en el marc de la causa judicial del 8M.

Però El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat aquest dimarts al Senat que no pensa abandonar el seu càrrec, com han demanat el PP i Cs.

"No dimitiré perquè ni jo ni ningú del Ministeri de l'Interior hem demanat cap informe."

Marlaska ha conclòs

"L'únic que hem fet és una nova conformació dels equips."

En la sessió de control al govern, Grande-Marlaska ha defensat els "professionals dignes" que formen part del seu equip a Interior i al capdavant de la Guàrdia civil i ha explicat que el cessament de Pérez de los Cobos es va produir en tenir constància d'un possible delicte de descobriment de secrets en publicar-se un informe sobre el qual la jutge Carmen Rodríguez-Medel havia demanat que només li informés a ella.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ja va negar reiteradament fa una setmana en la sessió del control al govern que el motiu del cessament de Pérez de los Cobos tingués a veure amb el fet que es va negar a facilitar informació sobre les investigacions de la manifestació del 8M .

Grande-Marlasaka va justificar el cessament per una pèrdua de confiança en el marc d'una remodelació de la cúpula del cos policial.

Fonts del Ministeri de l'Interior han insistit, davant l'aparició del document, que el cessament va ser per "una pèrdua de confiança" derivada, "entre altres coses, perquè es va incomplir el procediment de comunicació d'actuacions, als únics efectes de coneixement, no del seu contingut".

Expliquen que no es pretenia que Pérez de los Cobos informés sobre el contingut de l'informe, però sí sobre el desenvolupament de les investigacions, i com que no ho va fer es va produir una pèrdua de confiança.

Les mateixes fonts d'Interior insisteixen que el document acredita que la Guàrdia Civil i el Ministeri "ni coneixien les actuacions, ni van tenir accés a l'informe".

Un informe ple d'errors

En el fons de la polèmica hi ha l'informe que la Guàrdia Civil va aportar a la jutgessa que investiga les possibles responsabilitats del govern espanyol per haver permès la la manifestació del 8M malgrat la pandèmia.

L'atestat policial, que s'ha filtrat i està ple d'errors i impresicions, sosté que el govern espanyol permetia de manera arbitrària certes convocatòries i, en canvi, n'impedia unes altres perquè era conscient del risc que suposava el coronavirus.

L'endemà de la destitució de De los Cobos, va dimitir el número 2 de la Guàrdia Civil, i dies després Interior va cessar també el número 3. Tot plegat, enmig d'una tempesta política i peticions de dimissió de Grande-Marlaska, especialment quan el ministre va anunciar una pujada de sou dels agents.

El Partit Popular i Ciutadans han tornat a demanar la dimissió del ministre. Pablo Casado ha acusat de mentir tant Pedro Sánchez com Fernando Grande-Marlaska per uns fets que considera gravíssims.

 

Ciutadans també demana la dimissió de Grande-Marlaska, veu confirmat que De los Cobos va ser cessat per negar-se a cometre il·legalitats.

 

ARXIVAT A:
8MFernando Grande-Marlaska
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut