El ministre Grande-Marlaska, al Congrés dels Diputats (EFE/Chema Moya)

Marlaska destitueix el número 3 de la Guàrdia Civil i s'agreuja la crisi

L'oposició torna a carregar contra el ministre de l'Interior pel que consideren "una purga" al cos

RedaccióActualitzat

Un altre cessament accentua la crisi entre el Ministeri de l'Interior, encapçalat per Fernando Grande-Marlaska, i la Guàrdia Civil.

En aquest cas es tracta del número 3 del cos, el tinent general Fernando Santafé, que se suma a la destitució de Diego Pérez de los Cobos, i a la dimissió del número 2, Laurentino Ceña.

Imatge d'arxiu de Fernando Santafé (EFE/Kai Foersterling)

Tot i que el ministre ho ha negat reiteradament, es dona per fet que la crisi s'ha desfermat arran de l'informe elaborat pel cos policial sobre la manifestació del 8M, un escrit ple d'errors i imprecisions i que està en mans de la jutge que investiga penalment el delegat del govern espanyol de Madrid, José Manuel Franco, per permetre la manifestació a la capital espanyol malgrat la pandèmia.

 

Les reaccions a aquest nou cessament no s'han fet esperar. Els líders dels partits a l'oposició han criticat el que segons Pablo Casado, del PP, és "una purga":


Des de Vox, Iván Espinosa de los Monteros ha assegurat en un tuit que "no hi ha temps de pair els escàndols d'aquest govern", i des de Ciutadans, Edmundo Bal ha qualificat d'"intolerable" la nova destitució.

Ja aquest matí, la crisi desfermada amb la destitució de Pérez de los Cobos ha centrat la sessió al Congrés. Enmig d'atacs i desqualificacions, l'oposició ha reclamat la dimissió del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que ha negat ingerències polítiques.

Grande-Marlaska també ha sentit retrets per haver apujat el sou dels agents en plena crisi.

 

L'Advocacia de l'Estat veu una causa general contra el govern

Justament aquest dimecres, l'Advocacia de l'Estat ha acusat d'obrir una causa general contra el govern espanyol per la gestió de la crisi sanitària, i demana que s'arxivi la investigació perquè, afirma, no té cap fonament.

Els advocats del govern espanyol critiquen que la jutge s'hagi afanyat tant per actuar contra el delegat del govern espanyol a Madrid quan, a causa de l'estat d'alarma, estan suspesos els procediments judicials no essencials.

"Fins al 14 de març, dia en què es va aprovar la declaració de l'estat d'alarma, no hi havia cap resolució de cap autoritat competent en matèria sanitària, ni local, ni autonòmica, ni estatal, que limités les concentracions de persones, ja no en exercici d'un dret fonamental, com ho és el dret de reunió, sinó de qualsevol objecte i finalitat."


El recurs el firma l'advocada de l'Estat, Rosa María Seoane, que va defensar la tesi de la sedició en el judici del procés i es va presentar el 20 d'abril; és a dir, gairebé un mes abans que s'elaborés l'informe de la Guàrdia Civil que es relaciona amb la polèmica destitució del coronel Diego Pérez de los Cobos.

ARXIVAT A:
Guàrdia CivilFernando Grande-Marlaska8MEstat d'alarma
Anar al contingut