Marlaska destitueix el coronel Pérez de los Cobos com a cap de la Guàrdia Civil
El coronel Diego Pérez de los Cobos

Marlaska destitueix el coronel Pérez de los Cobos com a cap de la Guàrdia Civil

Interior assegura que la decisió no està relacionada amb el dispositiu de seguretat durant els "escraches" al domicili de Pablo Iglesias i Irene Montero

Actualitzat

El Ministeri de l'Interior ha comunicat la destitució del coronel Diego Pérez de los Cobos com a màxim responsable de la Guàrdia Civil. De los Cobos va ser el màxim responsable del desplegament policial a Catalunya durant el referèndum de l'1 d'octubre del 2017.

Fernando Grande-Marlaska, ministre de l'Interior, ha dit que el cessa per la "pèrdua de confiança", però no n'ha detallat els motius. Fonts del ministeri haurien rebutjat relacionar aquesta decisió amb el desplegament de seguretat al domicili del vicepresident segon del govern i líder de Podem, Pablo Iglesias, a causa dels "escraches" rebuts aquests últims dies.


El 8M i Fernando Simón

Malgrat que Interior no confirma oficialment el motiu del cessament, fonts coneixedores dels motius del cessament apunten a l'informe que la Guàrdia Civil va enviar al Jutjat d'Instrucció 52 de Madrid en la causa contra el delegat del govern espanyol a Madrid, José Manuel Franco, per haver permès la manifestació del 8M.

El jutge investiga Franco per un suposat delicte de prevaricació fruit d'una denúncia de l'advocat Víctor Valladares. Justament aquest dilluns, l'ha citat a declarar com a investigat el pròxim 5 de juny.

L'informe de la Guàrdia Civil conté acusacions cap al director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, a qui atribueix la comissió de delictes.

Investiguen el delegat del govern a Madrid per permetre les manifestacions del 8M
Manifestació del 8 de maig (Europa Press/Jesús Hellín)

L'informe de la Guàrdia Civil apuntava que Simón disposava de dades sobre la gravetat de la crisi tres dies abans de la manifestació del 8M, perquè les havia facilitat durant una reunió amb els responsables d'un congrés evangèlic que havia de tenir lloc a Madrid entre el 19 i el 21 de març i que havia estat prohibit pel Ministeri de Sanitat.

La Guàrdia Civil contraposa aquestes precaucions de Simón respecte a l'acte religiós amb la permissivitat pel que fa a la manifestació del 8M.

També recorda que l'OMS havia advertit del risc dels actes multitudinaris el 14 de febrer. L'informe assegurava també que el cos armat havia demanat al Centre d'Alertes Sanitàries que aportés tota la documentació sobre el Covid-19 de què disposava abans del 8M i que aquest organisme no havia aportat aquesta documentació.

Simón per la seva banda, ha assegurat, en la roda de premsa diària que "no té cap por" d'una possible investigació judicial i que el 8M va tenir un efecte "marginal" sobre l'evolució de la pandèmia.

       

De los Cobos i el referèndum de l'1-O

El coronel de la Guàrdia Civil va ser el coordinador de tots els cossos policials durant el controvertit dispositiu de seguretat del referèndum de l'1 d'octubre, en què es van veure imatges de càrregues policials en diverses escoles.

De los Cobos també va defensar en tot moment la seva actuació com a coordinador durant el judici del procés i va abocar les culpes contra el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i va acusar els Mossos de no haver fet res per impedir la celebració de les votacions.

 

ARXIVAT A:
Guàrdia CivilFernando Grande-MarlaskaReferèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut