L'agent que va matar la gossa Sota declara que va disparar per por d'un segon atac
La gossa Sota acompanyava un jove sensesostre que venia polseres al carrer (PACMA)

Imputats dos agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona per la mort de la gossa Sota

La jutgessa també cita a declarar testimonis protegits l'1 de juliol per la mort a trets de la gossa

Lluís FreixesActualitzat

Els dos agents de la Guàrdia Urbana que van intervenir en la mort de la gossa Sota, l'animal abatut a trets amb què vivia una persona sensesostre, han sigut citats a declarar com a investigats l'1 de juliol pel Jutjat d'Instrucció número 4 de Barcelona. L'entitat impulsora de la denúncia penal, Nova Eucària, celebra que després de "més de cinc mesos de paràlisi judicial" s'hagi citat tant la policia com els testimonis de "l'assassinat de la Sota" que, segons han indicat fonts del col·lectiu, declararan com a testimonis protegits.

 

"Abús de poder" segons Nova Eucària          

La denúncia es va publicar poc després dels fets, a finals de desembre del 2018. Aleshores, l'entitat va al·legar omissió d'auxili, abús de poder, ús de l'arma de foc fora de l'estipulat per llei i ús indegut i desproporcionat de la força.

Segons el relat de la Guàrdia Urbana, la patrulla va veure la gossa Sota deslligada i va instar l'amo a lligar-la. Després, la gossa hauria mossegat un dels agents en un braç i aquest va disparar-li un tret "en defensa pròpia", perquè, segons l'atestat policial, "temia per la seva vida".

 

Unes 3.500 persones es van manifestar a la plaça Sant Jaume per protestar contra la mort de la gossa Sota

 

Les reaccions de les entitats animalistes

La mort a trets de la gossa amb què vivia una persona sensesostre, a plena llum del dia en un lloc com la Gran Via, a tocar de la plaça Espanya de Barcelona, va provocar una onada d'indignació de diferents organitzacions animalistes. El PACMA va reunir 230.000 firmes per exigir "justícia" a l'Ajuntament, la revisió dels protocols d'actuació sobre animals i la depuració de responsabilitats. Alhora, més de 3.000 persones es van manifestar a la plaça Sant Jaume en una nit que va acabar amb càrregues policials i cinc activistes detinguts:

 

L'animal acompanyava un jove sensesostre que venia polseres al carrer i formava part del projecte Millors Amics, que amb l'ajuda de voluntaris, avaluen el vincle entre els animals i aquestes persones.

 


Els testimonis, claus de la investigació

L'actuació policial es va posar en entredit a falta de proves documentals que corroborin el relat policial. Per aquest motiu, les entitats animalistes i l'alcaldessa Ada Colau van fer una crida per trobar imatges i testimonis que ajudessin a aclarir la mort de la gossa Sota:

 

"Necessitem proves documentals i testimonis que hagin presenciat els fets i estiguin disposats a declarar (...). A l'Ajuntament ens prenem molt seriosament els drets dels animals, entenem que el món és tan seu com nostre i ens oposem a la crueltat o el maltractament animal."

 

Cartells que demanen "Justícia per a Sota" durant la manifestació a la plaça Sant Jaume

 

Alguns dels testimonis dels fets declararan com a protegits l'1 de juliol:

 

 

ARXIVAT A:
Maltractament animal
Anar al contingut