Un usuari fa servir l'aplicació de Netflix al telèfon mòbil (Europa Press/Marta Fernández)
Un usuari fa servir l'aplicació de Netflix al telèfon mòbil (Europa Press / Marta Fernández)

ERC pressiona el PSOE sobre la llei audiovisual amb esmenes parcials als pressupostos

El govern espanyol confia en un acord en "les pròximes hores" mentre que els republicans ho refreden i insisteixen que cal blindar el català a la futura llei

RedaccióActualitzat

Esquerra Republicana i el govern espanyol continuen negociant per blindar el català a la futura llei de l'audiovisual, amb la tramitació dels pressupostos generals de l'Estat de fons.

Mentre continuen les converses, Esquerra ha presentat un paquet d'esmenes parcials als comptes del 2022 al Senat per remarcar que el seu suport als comptes "no està garantit" fins que no es tanqui l'acord sobre la llei de l'audiovisual.

Els republicans donen per fet que no hi haurà un acord imminent sobre aquesta qüestió. Una versió diferent de la que ha donat aquest dijous a la tarda la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que ha augurat que Esquerra i el govern espanyol arribarien a un acord "al llarg de les pròximes hores":

"No contemplo cap altra opció que no passi pel seu suport a aquests pressupostos"

Tot i l'optimisme de Montero, Esquerra ha refredat la possibilitat d'un acord imminent amb la presentació de les esmenes al Senat. En cas que prosperessin, els republicans forçarien el retorn dels comptes al Congrés, on, allà sí, Esquerra té la clau per possibilitar-ne l'aprovació. L'estratègia de La Moncloa era aprovar els comptes al Senat sense canvis.

La senadora d'ERC Mirella Cortès, durant un ple al Senat
La senadora d'ERC Mirella Cortès, durant un ple al Senat (Europa Press/Ricardo Rubio)

ERC ha assegurat que "el projecte de llei audiovisual que va aprovar la setmana passada el Consell de Ministres és insuficient per protegir el català". La senadora republicana Mirella Cortès ha reclamat que el govern espanyol "doni resposta a les demandes d'ERC per garantir els drets als catalans i catalanes, així com protegir les llengües minoritàries".

Montero ha dit que l'executiu espanyol es preocupa de protegir les llengües cooficials, però ha dit que hi ha "un marc normatiu que ens limita", en referència a la impossibilitat d'obligar a complir la quota del 6% de programació en català, euskera i gallec a les plataformes de streaming que tenen la seu fora d'Espanya, com és el cas de Netflix, HBO o Amazon Prime.

"Portem tres setmanes treballant de forma intensa per superar aquest element", ha dit Montero al Senat. Cortès ha indicat que els republicans "fa dies" que negocien la llei audiovisual amb l'executiu espanyol, "però sembla que topem amb un mur molt difícil de travessar", ha afegit.

És per això que Esquerra ha presentat esmenes que afectarien inversions al Bages, el delta de l'Ebre, el Maresme, el Tarragonès o les comarques de Lleida, així com una clàusula de compliment de les inversions previstes i la incorporació d'un fons covid de 13.000 milions d'euros.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, aquest dijous al Senat
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, aquest dijous al Senat (EFE/David Fernández)


Una qüestió clau en la negociació dels pressupostos

La negociació dels pressupostos generals de l'Estat ha situat en primera línia la llei de l'audiovisual. Esquerra va donar suport als comptes al Congrés dels Diputats a canvi d'assegurar quotes de programació en català a les plataformes audiovisuals.

Després de l'aprovació dels pressupostos a la cambra baixa, però, el govern espanyol va admetre que Netflix, HBO o Amazon Prime quedaven fora de l'abast de la llei perquè no tenen la seu a l'estat espanyol.

Posteriorment, Esquerra va amenaçar de tombar els pressupostos, tot i que després va descartar presentar-hi una esmena a la totalitat. Els vots dels republicans no són imprescindibles al Senat.

Imatge promocional d'HBO Max
Imatge promocional d'HBO Max (Europa Press)
ARXIVAT A:
PSOECatalà ERCPressupostos Generals de l'Estat
Anar al contingut