Multitud de plataformes i pantalles fragmentades
La norma afectaria només les plataformes que tenen seu a Espanya, com Movistar+ o Filmin (Network)

La quota del 6% de català no afectarà plataformes com Netflix, HBO o Amazon Prime

ERC anuncia que presentarà esmenes a la llei audiovisual, mentre que el govern espanyol assegura que els republicans ja sabien quin abast tindria quan va pactar el seu suport als pressupostos de l'Estat

ACN / RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha admès que la quota del 6% per al català, el gallec i el basc no afecta el catàleg de Netflix, HBOMax i Amazon Prime.

Fonts de l'executiu de Pedro Sánchez han reconegut que el projecte de llei de l'audiovisual aprovat en el Consell de Ministres d'aquest dimarts només obliga a garantir la quota de llengües cooficials a les plataformes amb seu a Espanya, com seria el cas de Filmin o Movistar+.

Les mateixes fonts argumenten que la directiva europea té molta complexitat i limita la capacitat d'intervenir sobre les plataformes internacionals. A més, sostenen que el que inclou la llei respecta el pacte amb ERC.


Plataformes radicades a Espanya

Així doncs, l'obligació de reservar una quota per a les llengües cooficials vincula plataformes com Filmin, que ja té un 23% del catàleg en català.

De fet, la plataforma va crear Filmincat el 2017 amb el suport del Departament de Cultura amb un catàleg de prop de 2.500 pel·lícules i sèries de totes els gèneres en versions originals, subtitulades i doblades al català.

La plataforma Movistar+, fruit d'un acord amb Política Lingüística de 2014, oferta més de 300 pel·lícules i 40 temporades de sèries en versió original subtitulada al català.

Els continguts amb àudio en català, també amb subtítols en català, són 55 llargmetratges i 1 sèrie.

Pel que fa al català al conjunt de les plataformes internacionals suposa menys de l'1% del catàleg.


L'exigència d'ERC

El percentatge per a les llengües cooficials es va introduir en el text fruit de l'acord de l'executiu amb ERC per aprovar els pressupostos de l'Estat del 2022, però fins ara el govern espanyol no havia concretat que deixava fora Netflix, HBOMax i Amazon Prime.

L'acord entre el govern espanyol i ERC establia que del 30% de la quota de producció europea obligatòria fixada per la Unió Europea, la meitat (un 15%) hagi de ser en alguna de les llengües oficials de l'Estat: un 40% en català, gallec o basc i el 60% en castellà.

Això suposaria que, del total del catàleg de plataformes, la reserva per a llengües cooficials representi el 6% i el 20% del catàleg europeu.

El govern espanyol diu que ERC ho sabia

Fonts del govern espanyol asseguren que els republicans ja sabien quin abast tindria la llei que van pactar.

No ho entenen així des d'ERC: Gabriel Rufián ha assegurat que, si la llei no garanteix les quotes en totes les plataformes, el govern de Pedro Sánchez no podrà comptar amb ells per aprovar-la. I ha obert la porta a tombar els pressupostos de l'Estat en la seva tramitació al Senat.

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'EstatERCCatalà
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut