ERC salva els pressupostos de l'Estat a canvi de més presència de català a l'audiovisual

Les plataformes audiovisuals com Netflix hauran d'incloure en el seu catàleg la versió en català d'un contingut si està disponible

Redacció / ACNActualitzat

El govern socialista ha tancat un acord pressupostari amb Esquerra Republicana. L'acord permetrà al govern de Pedro Sánchez aprovar els pressupostos. El suport d'Esquerra era necessari per tirar-los endavant després que altres partits com ara el PDeCAT, PNB, Bildu i Més País hi hagin anunciat també el vot favorable.

Entre les qüestions acordades per Esquerra hi ha una quota per al català en les plataformes audiovisuals, inversions en infraestructures i habitatge i canvis en la llei de memòria democràtica en relació amb la comissaria de policia de la Via Laietana.

Pel que fa al català, l'acord obliga les plataformes com Netflix a incloure la versió en català d'un contingut si està disponible. A més a més, un mínim del 6% dels films hauran de ser produccions en català, euskera o gallec.

L'acord per a la llei de l'audiovisual estableix que el 10% dels fons que recapta l'ICAA per a la producció de pel·lícules i sèries, s'hagi de destinar a produccions en llengües cooficials.

El PSOE disposa d'aquesta manera dels vots que necessita, com a mínim, per fer prosperar els comptes. Són 120 del PSOE, 34 de Podem (que no ha substituït Alberto Rodríguez), 13 d'ERC, 5 de Bildu, 4 del PDeCAT, 2 de Més País, 1 de Compromís i 1 del PRC.


Traspàs de Rodalies

Els republicans han acordat que a finals d'aquest mes de novembre s'iniciaran els tràmits per començar el traspàs de Rodalies a la Generalitat. L'acord també implica que es transferiran fins a 5,7 milions d'euros per millorar la sostenibilitat de vies de trànsit rodat i per arreglar carrils BUS-VAO. També comporta la transferència de la gestió a la Generalitat de la B-23 i la B-30, així com 1,6 milions d'euros per compensar l'eliminació de peatges a l'AP-7 i l'AP-2.


Inversió a Catalunya

El projecte de pressupostos generals de l'Estat preveien una inversió assignada directament a Catalunya de 2.230 milions d'euros; això és un 17,2% del total que correspon a les comunitats autònomes, una xifra encara per sota del pes de l'economia catalana en el conjunt de l'Estat, que és del 19%. També és cert que els pressupostos de l'Estat per al 2022 inclouen transferències de capital per compensar endarreriments d'altres anys; tenint en compte aquests 236 milions d'euros extra, la inversió arribaria al 18,7% del total, segons càlculs del govern espanyol.

La xifra de referència que s'utilitza, el 19%, correspon al pes de l'economia catalana en el PIB espanyol; és el que marcava la disposició addicional tercera de l'Estatut, que va estar vigent entre el 2007 i el 2013. L'acord amb ERC implica elevar la xifra perquè representi l'equivalent al pes real de l'economia catalana, seguint l'esperit del que marcava aquella norma.


Jubilació anticipada de Mossos

Un altre punt de l'acord és que s'apliqui al cos de Mossos d'Esquadra el mateix règim de jubilació anticipada que tenen els agents de la Policia Nacional o l'Ertzaintza al País Basc. ERC ha pactat una esmena transaccional amb el govern espanyol que permetrà que els agents de la policia catalana també es puguin jubilar amb 60 anys.


Auditoria a la Seguretat Social

L'acord per aprovar els pressupostos també implica la concessió per part del govern espanyol d'incloure en el projecte de llei de reforma de les pensions una auditoria pública a la Seguretat Social. La petició d'ERC, negociada en el marc de pressupostos, s'ha inclòs en el dictamen de la llei, que va aprovar ahir, dilluns, la comissió de treball i que ara haurà de ratificar el ple de la cambra baixa. Un altre element inclòs és la millora de les condicions dels pensionistes més pobres i d'aquells amb llargues carreres de cotització.


En matèria d'habitatge

ERC i el govern espanyol acorden la transferència de 10 milions d'euros a la Generalitat per comprar habitatges de la Sareb (Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària) i destinar-los a habitatge social.

 

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'EstatERCPSOE
Anar al contingut