Abraçada entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero (EFE/Juan Carlos Hidalgo)
Abraçada entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

El Congrés aprova els pressupostos gràcies als vots d'Esquerra, PNB i EH Bildu

Els pressupostos generals de l'Estat han tirat endavant amb 188 vots a favor, els mateixos que els de l'any passat

Actualitzat

Amb àmplia majoria, el Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous els pressupostos generals de l'Estat per al 2022. Ho ha fet amb el suport d'Esquerra Republicana, acordat a canvi de les quotes de català a les plataformes audiovisuals, una decisió que li ha criticat Junts.

Acabada la votació, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha anat ràpidament a abraçar-se amb el president del govern, Pedro Sánchez. A la xarxa, Sánchez s'ha mostrat convençut que els comptes "impulsaran la recuperació i la gran modernització" del país:


Els números de la votació dels comptes han repetit els de fa un any i han tirat endavant amb 188 vots a favor: els de PSOE, Unides Podem, Esquerra, PNB, EH Bildu, PDeCAT, Més País, Compromís, PRC, Nova Canàries i Terol Existeix.

En contra hi han votat 157 diputats, amb PP, Vox i Ciutadans al capdavant, però també Junts i la CUP. L'únic canvi respecte a la votació de l'any passat ha estat el BNG, que ha canviat el vot en contra per l'abstenció.

Aplaudiments a la bancada del PSOE després de l'aprovació dels comptes
Aplaudiments a la bancada del PSOE després de l'aprovació dels comptes (EFE/Juan Carlos Hidalgo)


Divisió independentista

El soci d'Esquerra al govern de la Generalitat, Junts, ha votat en contra dels comptes. La portaveu al Congrés, Míriam Nogueras, ha lamentat que les dues formacions independentistes vagin "per separat" perquè creu que "no beneficia gens" Catalunya i ha retret als republicans que "regalant l'estabilitat al govern espanyol no hi haurà mai independència":

"Hem passat de tocar la independència amb la punta dels dits a treure pit perquè ens fan cas ells, els del 155, els que ens han empresonat, els que ens han enviat a l'exili, els que fa molt temps han decidit que és molt més important la unitat de l'estat espanyol que no el benestar dels ciutadans de Catalunya."

En roda de premsa, Nogueras ha afirmat que s'ha passat de "tocar amb els dits la independència a estar parlant de dues pel·lícules en català de cada 100".

La diputada de Junts Míriam Nogueras intervé al ple del Congrés
La diputada de Junts Míriam Nogueras intervé al ple del Congrés (EFE/Juan Carlos Hidalgo)


En un discurs molt diferent, el cap de files d'Esquerra, Gabriel Rufián, ha defensat que no es pot "prometre el cel" sense abans haver "aconseguit el terra":

"Les esquerres en aquest hemicicle estem frenant retrocessos."

El diputat republicà Gabriel Rufián
El diputat republicà Gabriel Rufián (EFE/Juan Carlos Hidalgo)


El PDeCAT va avançar dimarts el vot favorable dels seus quatre diputats, després d'aconseguir que entitats sense ànim de lucre que presten serveis socials o cooperen amb la sanitat pública puguin rebre diners dels fons Next Generation. Ferran Bel ha emplaçat La Moncloa a complir amb allò acordat:

"Ara serà el govern qui haurà de passar comptes amb Catalunya i, també, amb els grups parlamentaris que avui li oferim confiança."

La CUP ja va anunciar d'entrada que s'oposaria als comptes i no va ni negociar-los. La diputada Mireia Vehí ha qualificat de "bon acord" el pacte d'Esquerra amb el govern espanyol sobre la presència del català a les plataformes, però ho ha contraposat amb la decisió del Suprem de confirmar el 25% de castellà a l'escola:

"No serveix de gaire pactar amb aquest govern si després el poder judicial fa la feina bruta."

 


Crítiques de PP, Cs i Vox a l'acord amb Esquerra

El vot d'Esquerra i EH Bildu a favor dels comptes ha estat el principal motiu de crítica per part de PP, Ciutadans i Vox. La portaveu dels populars, Elvira Rodríguez, ha dit que els pressupostos es basen en previsions irreals i ha acusat l'executiu de Pedro Sánchez d'esmenar-los per aconseguir el suport de les dues formacions independentistes d'esquerres "al preu que sigui".

En la mateixa línia, el portaveu de Ciutadans, Edmundo Bal, ha qualificat els comptes de "sense ànima i descoratjadors" i ha aventurat que els han pactat "el senyor Sánchez, el senyor Rufián i el senyor Otegi" en una "habitació fosca".

Des de Vox, Iván Espinosa de los Monteros ha afirmat que Sánchez vol mantenir-se a la presidència, "encara que sigui la ruïna de la nació que presideix".

Ara, els pressupostos aniran al Senat i, si no hi ha canvis, quedaran aprovats definitivament.

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'Estat
Anar al contingut