Llei d'amnistia: el Congrés rebutja les esmenes a la totalitat de PP i Vox

Les propostes de la dreta i l'extrema dreta per il·legalitzar els partits independentistes han centrat el debat

Ferran Vila CabanasActualitzat

El Congrés dels Diputats ha abordat aquesta tarda el debat sobre les esmenes a la totalitat a la llei d'amnistia que van presentar la setmana passada els dos partits de la dreta, PP i Vox, que han quedat rebutjades.

El debat ha arribat després d'una sessió al matí en la qual s'han debatut els tres decrets amb mesures econòmiques i socials aprovats pel govern al desembre, marcat pels dubtes sobre què votaria Junts.

La primera d'intervenir al debat ha estat la diputada d'extrema dreta Pepa Millán, que ha acusat el PSOE de "premiar els qui se salten la llei" i "beneficiar els criminals que els han portat al govern", que, ha dit, "dicten el Codi Penal" i tenen "tots els espanyols com a ostatges".

A més, ha instat el PP a no intentar socórrer el govern de Pedro Sánchez i defensar sense matisos la il·legalització dels partits independentistes.

Un punt, aquest, que ha centrat bona part dels discursos, perquè les esmenes tant de la dreta com de l'extrema dreta plantegen il·legalitzar els partits que cometin un delicte de deslleialtat constitucional declarant la independència o convocant "referèndums il·legals".

Al seu torn, Cuca Gamarra, del PP, ha començat la intervenció recordant que el debat s'estava fent a l'hemicicle del Senat, el mateix lloc on el 2017 es va votar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya.

Cuca Gamarra ha defensat la posició del PP (EFE/Rodrigo Jiménez)

Gamarra ha qualificat la llei d'amnistia de "corrosiva" i d'"humiliació als servidors públics". "La indignitat d'un polític fa que els qui volen trencar l'ordre constitucional siguin els qui condicionen el futur del nostre país", ha dit en referència a la permanència de Pedro Sánchez a La Moncloa.

A més, la representant del PP ha afirmat que l'amnistia empara "els actes terroristes, la malversació i tots els actes de corrupció, des dels Pujol fins a Laura Borràs". "A veure si resultarà que era tot per la pasta en lloc de tot per la pàtria", ha etzibat.

Per part d'ERC ha intervingut Gabriel Rufián, que ha assenyalat el PP per la seva pretensió d'il·legalitzar partits polítics per les seves idees.

El diputat d'ERC ha assegurat que el PP no hauria dubtat a pactar amb Junts per arribar al govern (Alejandro Martínez Vélez/Europa Press)

"Les seves esmenes afecten més la gent que l'amnistia, van contra centenars de milers de persones que no tindran representació política simplement perquè les seves idees no els agraden", ha assenyalat el portaveu dels republicans al Congrés. Rufián també ha dit que està convençut que el PP hauria donat a Junts tot el que li hagués demanat si els hagués necessitat per arribar al govern sense Vox:

"Haurien sortit amb barretina a anunciar-ho i haurien fet un grup de WhatsApp amb Puigdemont."

Justament des de Junts, Josep Maria Cervera ha assenyalat la contradicció del PP de voler-los il·legalitzar després d'haver dit, fa tot just uns mesos, que Junts era un partit "de tradició i legalitat fora de dubte".

Josep Maria Cervera ha intervingut al ple en nom de Junts (EFE/Rodrigo Jiménez)

Per la formació independentista, l'esmena a la totalitat de Vox "dinamita el pluralisme polític i va en contra de la jurisprudència del Tribunal Constitucional". "El nostre terreny de joc són els parlaments, no els tribunals, i la nostra via és la independència", ha subratllat.

Al seu torn, tant Sumar com el PSOE han retret al PP la defensa de la il·legalització de partits. Artemi Vicent Rallo, del PSOE, ha demanat als populars que aportin alguna alternativa per resoldre el conflicte català, i els ha retret que comprin les tesis de l'extrema dreta i caiguin en contradiccions entre els dirigents del partit:

"Al matí González Pons es pren un cafè amb ells [Junts], al migdia Tellado els dissol, i a la tarda el senyor Feijóo diu que els dissol temporalment o definitivament, encara no ho sabem. No hi ha ningú a Génova que doni més de si?"

L'esmena del PP ha estat votada de viva veu i s'ha saldat amb 171 vots a favor i 178 en contra i la cridanera absència de l'hemicicle del president del govern, Pedro Sánchez, que no ha votat.

L'esmena de Vox, votada telemàticament, només ha tingut el suport dels 33 diputats de la formació que lidera Santiago Abascal


Què passarà a partir d'ara?

El text que s'ha debatut aquest dimarts és el que el PSOE va pactar amb els independentistes, i que ha topat des del primer dia amb el rebuig de la dreta.

El PP, a més, té intenció de dilatar-ne la tramitació des de la seva posició de força al Senat. Tot i això, la previsió del govern espanyol és que s'aprovi a tot estirar al març. La iniciativa es tramita per la via d'urgència per retallar al màxim els terminis.


El Congrés es reuneix al Senat

El debat d'aquest dimecres s'ha fet a l'hemicicle del Senat, perquè aquests dies al Congrés s'hi estan fent obres de reforma. Concretament, les tasques se centren en la renovació de les pantalles que tenen els diputats a l'escó.

Entre altres millores, la nova tecnologia els permetrà seguir en directe les traduccions al castellà durant les intervencions en les altres llengües oficials de l'Estat.

ARXIVAT A:
Congrés dels DiputatsAmnistia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut