Aplaudiments del govern espanyol i el grup del PSOE després de l'aprovació de l'últim dels decrets (EFE/Fernando Villar)
Aplaudiments del govern espanyol i el grup del PSOE després de l'aprovació de l'últim dels decrets (EFE/Fernando Villar)

Junts pacta amb el PSOE i permet a Sánchez salvar dos dels tres decrets

Els diputats independentistes han permès aprovar el decret òmnibus de justícia i el paquet de mesures anticrisi

RedaccióActualitzat

Sorpresa aquest dimecres a la tarda al Congrés dels Diputats. Junts, que havia anunciat el vot en contra, finalment ha permès l'aprovació de dos dels tres decrets presentats pel govern espanyol: el decret òmnibus de justícia i el paquet de mesures anticrisi.

En una primera votació, la formació independentista no hi ha participat i amb el seu no-vot ha quedat convalidat el decret òmnibus de justícia amb mesures que engloben el servei públic de justícia, funció pública, règim local i mecenatge.

En aquest moment, el segon decret, que recollia la reforma del subsidi d'atur presentat per la vicepresidenta Yolanda Díaz, no ha tirat endavant. I és que el vot en contra de Podem l'ha tombat per 167 vots a favor i 176 en contra.

Pel que fa al tercer dels decrets, que englobava les mesures anticrisi, no s'ha pogut aprovar en aquesta primera volta perquè s'ha produït un empat amb 171 vots en contra i 171 a favor. Això ha succeït perquè el secretari primer de la Mesa, Gerardo Pisarello, no ha completat bé el procés de validació, segons ha explicat ell mateix, i el seu vot no s'ha comptabilitzat.

Aquest fet ha provocat que es tornés a repetir la votació una hora més tard, i en aquesta ocasió, el decret quedava aprovat per 172 vots a favor i 171 en contra. Aquest cop, amb l'abstenció de la formació independentista.

El Congrés ha aprovat a la cambra del Senat dos dels tres decrets que s'hi presentaven

Què inclou el paquet anticrisi?

Finalment, la decisió del partit de Puigdemont ha permès l'aprovació de l'anomenat paquet anticrisi que ha de protegir la societat de la inflació i dels danys col·laterals de la guerra d'Ucraïna.

El decret manté fins al juny la rebaixa de l'IVA al 0% per a aliments bàsics i fins al 5% per a pasta i oli. També garanteix un descompte en la factura de la llum del 65% per a consumidors vulnerables i del 80% per a vulnerables severs. A més, prorroga l'augment de la tarifa regulada de gas i situa l'IVA de l'electricitat al 10%.

També estableix la gratuïtat dels viatges a Rodalies, Mitjana Distància i línies d'autobús estatals i prorroga la bonificació del 30% de la tarifa de bitllets urbans i interurbans.

Pel que fa a les pensions, estableix que les contributives augmentin el mateix que l'IPC, un 3,8%, i estableix que l'Ingrés Mínim Vital (IMV) augmenti un 6,9%.

En matèria d'habitatge, es prorroga la suspensió dels desnonaments per a llars vulnerables, i també la prohibició de cobrar comissions per l'amortització anticipada de la hipoteca. A més, prorroga els impostos a la banca i a les elèctriques. 
 

Junts pacta amb el PSOE 

El Congrés, reunit excepcionalment a l'hemicicle del Senat, ha aprovat dos dels tres decrets del govern espanyol i Junts ha arrencat dels socialistes diversos compromisos.

Entre aquests, la delegació integral de les competències sobre immigració a la Generalitat. Segons el comunicat de Junts, aquesta cessió, "anirà acompanyada dels recursos necessaris i permetrà a Catalunya fer una política integral per tal que sigui el Govern i el Parlament de Catalunya els qui determinin una política pròpia".

L'acord també implica l'eliminació de l'article de la Llei d'Enjudiciament Criminal que, segons la formació, "amenaçava la viabilitat de la futura llei d'amnistia".

A més, de la reforma de la Llei de Societats per facilitar que les empreses que van marxar de Catalunya el 2017 puguin tornar o que l'Estat assumeixi el cost de les bonificacions del preu del transport públic. Així com rebaixar l'IVA de l'oli al 0%.

Junts negocia finalment amb al PSOE i permet l'aprovació de dos dels decrets de Sánchez (EuropaPress)

Negociació in extremis

Junts havia mantingut fins a última hora una postura negativa en la convalidació dels decrets, tot i que consideraven que el govern encara tenia marge per "rectificar" i pactar-hi abans de la votació d'aquesta tarda.

Després de la votació, la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha reconegut que ha estat una negociació in extremis i que en tot moment han tingut present que els que havien de guanyar eren els ciutadans de Catalunya.

Per la seva banda el portaveu de Junts, Josep Rius, ha afirmat en un missatge a la xarxa social X que mantenir la posició els ha permès "aconseguir coses que mai no s'havien aconseguit". 
 

Feijóo carrega contra Sánchez

El cap de l'oposició i líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha carregat contra Pedro Sánchez per la manera de negociar els decrets del govern espanyol i l'acord final amb Junts.

Feijóo ha assegurat sentir-se "atònit": "Si tres decrets han suposat un escac al govern, aterreix pensar com serà cada setmana d'aquesta legislatura".

Imatge d'arxiu d'Alberto Núñez Feijóo (ACN)

En un recés abans de la repetició de la votació del decret de mesures anticrisi, el popular ha acusat Sánchez "d'atendre abans els problemes personals dels independentistes que al conjunt dels espanyols".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut