El calendari preveu que les sessions es puguin reprendre al febrer a l'hemicicle

El Congrés, cap per avall: unes obres obliguen a fer el ple d'avui a l'edifici del Senat

La instal·lació de pantalles noves permetrà, entre altres coses, que els diputats puguin seguir en directe la traducció per escrit de les intervencions en llengües oficials

Imatge del tot inusual la d'aquest dimecres al sistema parlamentari espanyol, amb els diputats del Congrés celebrant un ple a les instal·lacions del Senat.

I és que el mes de gener és inhàbil parlamentàriament --així ho recull fins i tot la Constitució--, i per això la direcció del Congrés havia previst, ja fa molts mesos, aprofitar aquest període per fer millores a l'hemicicle

Fonamentalment, s'hi estan substituint alguns elements del sistema informàtic: a més de canviar el cablejat, les feines també impliquen substituir totes les pantalles dels 350 escons que tenen els diputats, ja força antigues, que seran substituïdes per unes de tàctils.

L'hemicicle no es podrà fer servir durant aquest mes de gener (3Cat)

Això, entre moltes altres coses, permetrà també seguir la traducció simultània en les diferents llengües de l'Estat, que està en vigor al Congrés des de l'estiu.

Però per fer-ho possible, tots els plens extraordinaris que es facin durant aquest mes s'hauran de traslladar a les instal·lacions del Senat.

Si tot va com està previst, el calendari de les obres permetrà que el període ordinari de plens, a partir del febrer, ja es pugui tornar a fer a les instal·lacions situades a la Carrera de San Jerónimo.

A més, els serveis de conservació de la Cambra Baixa han aprofitat l'absència de plens per pintar i retocar les decoracions daurades que adornen diversos passadissos del Palau.

Les noves pantalles facilitaran l'ús de llengües oficials a la cambra (3Cat)


Les votacions poden allargar-se hores i hores

El trasllat al Senat del Ple del Congrés convocat per a aquest dimecres impedeix que les votacions siguin electròniques, ja que no hi ha escons habilitats per a tots els diputats, i la proposta d'optar per votacions telemàtiques ha xocat amb el rebuig del PP.

A la cambra no hi ha sistemes de votació electrònica per a tothom --al Congrés hi ha 350 representants, però al Senat només 265-- i per això els populars voldrien que tots els punts inclosos en l'ordre del dia es votessin per crida --amb cada diputat dient el seu vot en veu alta--, cosa que podria fer que la sessió s'allargués fins a vuit hores més de les que s'inverteixin en els debats.

Al Congrés hi ha 350 representants, mentre que al Senat en són 265 (3Cat)

El PP va posar sobre la taula aquesta possibilitat a la reunió de la Junta de Portaveus del Congrés, en què la majoria de grups va defensar que totes les votacions es realitzessin de manera telemàtica.

Però com que no hi va haver acord, el PP s'ha reservat la possibilitat de sol·licitar que els punts de l'ordre del dia es votin tal com ells proposen.

Les obres inclouen la renovació del cablejat de l'hemicicle (3Cat)

De fet, ja van sol·licitar aquesta votació per crida quan el Ple va prendre en consideració la proposició de Llei d'Amnistia, i vol que es voti de la mateixa manera la seva esmena de totalitat amb text alternatiu.

I així es farà, perquè es tracta d'una sol·licitud que ha de ser atesa si la planteja una cinquena part de la Cambra, condició que compleixen els populars.

Així doncs, l'únic que és clar és que aquesta votació es farà per crida, i cal veure si finalment el PP sol·licita que aquest mètode s'utilitzi també per a les altres votacions previstes.
 

 

ARXIVAT A:
Congrés dels Diputats
Anar al contingut