La portaveu de Junts, Miriam Nogueras, aquest dimecres al ple del Congrés a l'hemicicle del Senat (EFE)

Junts manté el "no" i aboca Sánchez a perdre la votació dels decrets òmnibus

El govern espanyol pot tenir la primera gran derrota de la legislatura si no aconsegueix que Junts i Podem votin a favor dels decrets econòmics i reformes

RedaccióActualitzat

INFORMACIÓ ACTUALITZADAJunts pacta amb el PSOE i permet a Sánchez salvar dos dels tres decrets

Aquest dimecres ha estat molt llarg per a l'executiu de Pedro Sánchez, que ha negociat fins a l'últim moment el suport als decrets econòmics i les reformes judicials, que debat el ple del Congrés dels Diputats des de les 9 del matí.

Són tres reials decrets que inclouen qüestions com el manteniment de la gratuïtat del transport públic, la revalorització de les pensions o la creació d'un subsidi per als parats de llarga durada.

Junts per Catalunya s'ha mantingut fins a l'última hora en el "no", cosa que podria provocar la primera gran derrota parlamentària del govern espanyol.

Junts demanava la retirada de la reforma legal, que, segons diuen, podria posar en risc l'aplicació de l'amnistia, i també reclamava mesures per fomentar el retorn de les empreses que van marxar de Catalunya durant el procés, petició que el PSOE ha descartat.

Finalment Podem, com ja havia anunciat, ha votat en contra del decret de mesures laborals del Ministeri de Treball.

Però aquest dimecres ha arribat a un acord amb el PSOE per votar a favor de l'anomenat decret anticrisi a canvi de suspendre els desnonaments relacionats amb hipoteques durant quatre anys:


De tota manera, aquest suport parcial de Podem no servirà per a res si Junts ha mantingut el vot negatiu, de manera que els decrets quedaran sense efectes.


Problemes amb la votació telemàtica

Els decrets econòmics que s'han debatut al matí els diputats els podien votar telemàticament entre dos quarts de 10 del matí i les 3 de la tarda, de manera que el marge de negociació per convèncer Junts i Podem s'ha acabat llavors.

Però cap a dos quarts de dues el PP s'ha queixat que desenes dels seus diputats no havien pogut exercir el vot telemàtic per una "caiguda del sistema", i ha suggerit que la caiguda podia tenir com a objectiu "guanyar temps" per a les negociacions.

Quan estava a punt d'acabar el termini, s'ha allargat el període de votacions mitja hora més, fins a dos quarts de quatre, perquè els diputats que encara no havien aconseguit votar ho fessin.

La sessió d'aquest dimecres s'ha fet a l'edifici del Senat perquè l'hemicicle del Congrés és en obres, i com que no hi havia prou llocs perquè tots els diputats puguin votar electrònicament, s'ha organitzat aquest sistema alternatiu de vot telemàtic.

De tota manera, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha dit que els resultats d'aquestes votacions telemàtiques no es farien públics fins al final de la sessió, ben entrada la tarda.


"Facin el decret amb mesures socials sense trampes"

La portaveu de Junts Miriam Nogueras només ha intervingut en el debat d'un dels decrets, i ho ha fet per retreure al govern espanyol que hagi fet tard en posar-se a negociar les mesures amb Junts.

Segons la portaveu d'aquest partit, ells han complert la part de l'acord amb el PSOE, i ha afegit que ja van avisar que l'estabilitat del govern espanyol no estava "compromesa":

"Quan vam dir que no donaríem els vots a canvi de res, volíem dir que no donaríem els vots canvi de res. Facin el decret amb mesures socials sense trampes i pactant amb Junts, i tindran els nostres vots."

Els diputats del Congrés reunits a l'hemicicle del Senat, aquest dimecres a Madrid

Nogueras ha retret al govern de Pedro Sánchez que segueixi compensant a les grans elèctriques "pel darrere", i els ha reclamat que no s'apugin la llum i el gas ni ara ni d'aquí a dos mesos.

També l'ha acusat d'estar consolidant el "café para todos", estenent sistemàticament les millores pactades a totes les comunitats autònomes sense tenir en compte les especificitats de Catalunya.

Nogueras ha qualificat les propostes de Junts de "modestes i raonables", ha afegit que són sobre de la taula "des de fa setmanes" i que són "allò que correspon a Catalunya".


Podem es nega a votar sí "a canvi de res"

Pel que fa a Podem, que fa un mes va decidir abandonar la coalició Sumar i integrar els seus 5 diputats al Grup Mixt, ha dit aquest dimecres al matí que no votaran sí "a canvi de res".

Ho ha dit la secretària general del partit, Ione Belarra, que s'ha queixat que el govern espanyol no els ha respost a les propostes que els van fer la setmana passada:

"És inexplicable que el govern espanyol ni tan sols s'assegui a negociar."

Entre altres mesures, Podem reclama limitar els beneficis dels hipermercats i els preus dels lloguers, i també eliminar la rebaixa de l'atur dels més grans de 52 anys, una mesura que consideren copiada del PP.

Els diputats de Junts Míriam Nogueras i Josep Maria Cruset, aquest dimecres a l'hemicicle del Senat, a Madrid (Europa Press)

"Negociació intensa" i encara marge "per rectificar"

Segons Junts, la negociació ha estat intensa i durant el matí han afirmat que el govern espanyol encara era a temps de rectificar, retirar els actuals decrets i consensuar-ne de nous.

Aquest dimarts de la negociació se'n van encarregar el secretari general del partit, Jordi Turull, juntament amb Nogueras, que es van reunir al vespre/nit amb negociadors del PSOE.

Ja aquest matí i durant el ple, poc abans de les 12 del migdia, quan faltaven 3 hores per tancar la votació, el ministre de Justícia Félix Bolaños, ha sortit del ple acompanyat del portaveu del PNB, Aitor Esteban.

Tots dos han anat a una zona reservada als grups, on molt probablement s'ha reunit amb Nogueras, i quan han tornat a entrar Bolaños, somrient, ha afirmat que continuaven treballant.

El ministre de Justícia Félix Bolaños i el portaveu del PNB Aitor Esteban, aquest dimecres als passadissos del Senat (EFE)

Junts renuncia a intervenir al ple

Les intervencions dels grups les han fet diputats poc coneguts, cosa que ha evidenciat que l'atenció estava posada en les negociacions d'última hora a porta tancada que feien al marge del ple que estava en marxa.

De fet, Junts fins i tot ha renunciat a intervenir en el seu torn en el debat de dos dels decrets, un d'ells el que inclou la possibilitat que els jutges posin qüestions prejudicials a la justícia de la UE i que aquest partit considera que pot dificultar l'aplicació de la llei d'amnistia.

En el ple el diputat del PP Pere Lluís Huguet s'ha queixat d'aquesta absència: ha dit que ha estat "una sorpresa" i ha afegit que "deuen estar negociant en algun despatx fosc".

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, aquest dimecres a l'hemicicle del Senat (Europa Press)

Al matí, debat i votació dels decrets i acords; a la tarda, amnistia

A la sessió del matí s'han debatut els tres decrets aprovats el 19 i el 27 de desembre, que inclouen tot un seguit de mesures econòmiques i socials urgents que ja són vigents i que s'hauran de congelar si no els aprova el Congrés.

Cap a dos quarts de dues ha començat el debat sobre els acords del govern espanyol sobre estabilitat pressupostària, que ha encetat la vicepresidenta primera María José Montero defensant-los.

El debat de les esmenes a la totalitat al projecte de llei d'amnistia presentades fa una setmana per PP i Vox ha quedat per a la sessió de la tarda.

El debat sobre aquest projecte, anomenat "Llei orgànica d'amnistia per a la normalització institucional, política i social a Catalunya", ha estat amb diferència el més intens de la sessió i ha acabat com es preveia: les esmenes s'han rebutjat.

 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezCongrés dels DiputatsAmnistia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut