Denúncies de "multes injustificades" per passejar el gos o llençar les escombraries

Aquest dijous, a tot l'estat, 98 persones van ser detingudes per la policia o la Guàrdia Civil per saltar-se el confinament, i es van posar més d'11.000 sancions

RedaccióActualitzat

A tot l'estat, aquest dijous, 98 persones van ser detingudes per la policia o la Guàrdia Civil per saltar-se el confinament, i es van posar més d'11.000 sancions. Però, des del principi del confinament, són moltes més les denúncies, desenes de milers. A Catalunya, alguns ciutadans les han recorregut perquè consideren que les multes són abusives o injustificades.

Dimecres passat, la Guàrdia Urbana va posar una denúncia a Clara Roig per portar a la seva gossa Khuam al pipican més pròxim a casa seva. La denuncia va ser per a ella i per a les altres persones que hi havia amb els seus gossos.

Clara Roig:

"Es va posar molt agressiu dient que ell era l'autoritat, que sabia millor la norma i que com podia ser que estigués dubtant del que ell deia!"

La resposta va ser similar a la que va rebre Gemma Ferré, denunciada per la Guàrdia Urbana de Barcelona quan portava menjar a dues persones aïllades.

Gemma Ferré:

"Que ho demanessin als veïns o que ho compressin per internet."

La síndica de Barcelona ha rebut prop d'una desena de queixes per l'actitud de la Guàrdia Urbana. També hi ha casos de Mossos d'Esquadra. Com el cas de Josep Carbonell, denunciat quan tornava de llençar la brossa davant de casa.

Josep Carbonell:

"Si tu ara dius el que vulguis, doncs només tinc la meva paraula contra la seva."

Al darrere, un problema d'inconcreció d'acord amb el dret. Perquè el decret d'estat d'alarma no detalla el que es pot fer i el que no.

 

 

 

Àlex Peñalver, professor titular de Dret Administratiu de la Universitat de Barcelona:

"Tu has de saber previament si aquesta conducta està prohibida o no"

Dos dies més tard, el Ministeri de l'Interior concreta. Dicta una ordre en què diu que una de les lleis que es podrien vulnerar és la de seguretat ciutadana, la llei mordassa, per desobediència a l'autoritat; amb multes d'entre 600 i 10.400 euros. Més dubtes sobre què és desobeir i què no.

Àlex Peñalver:

"Una negativa a aquesta ordre no seria un delicte de desobediència. I això ho diu el propi Ministeri"

Tant la Clara Roig com la Gemma Ferré com en Josep Carbonell es troben en la fase inicial del procediment. A la denúncia, rebuda o anunciada, hi seguirà el procediment administratiu en què podran presentar recurs i justificants abans que es decideixi si han de pagar multa o no.

I en última instància, anar als tribunals perquè la justícia decideixi si els agents han actuat amb proporció, oportunitat i congruència.

Àlex Peñalver:

"I són aquests principis que jo crec que estan saltant pels aires"

Incidències derivades d'un problema d'inseguretat jurídica.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut