Les excavadores inicien el buidatge començant a treure les terres que segellen l'abocador de Vacamorta (ACN/Xavier Pi)
Cruïlles

Comencen a buidar l'abocador de Vacamorta: 20 anys de lluita i 3 milions de tones de residus

En la primera fase s'extrauran 20.000 tones de residus dels més de 3,5 milions que s'hi acumulen, en un procés que es preveu que duri 16 anys

Després de més de 20 anys de litigis, aquest dilluns s'ha començat a buidar el polèmic abocador de Vacamorta, situat al terme municipal de Cruïlles, al costat de la Bisbal, al Baix Empordà. D'aquesta manera s'inicia un procés que serà llarg i costós, però que complirà la sentència judicial que finalment obliga a retirar-ne els milions de tones de residus i a deixar el terreny tal com estava.

De moment, comença un pla pilot per extreure 20.000 tones de les més de 3,5 milions que s'acumulen al subsol, que servirà per veure com funciona el sistema de buidatge que es durà a terme.  

Aquesta primera fase té un cost de 2,5 milions que assumeix la Generalitat, i la delegada del govern a Girona, Laia Cañigueral Olivé, ha anunciat que s'exigiran responsabilitats "a qui no va fer bé la seva feina"

"La Generalitat assumirà aquest cost de buidatge. Però al mateix temps, i en paral·lel, s'ha d'estudiar, perquè en el cas que hi hagi persones que no hagin actuat correctament, el que s'ha de demanar és l'assumpció de responsabilitats."

La plataforma contrària a l'abocador i l'Ajuntament de Cruïlles avancen que vetllaran perquè es compleixin els compromisos.

Una planta mòbil cribra les terres que s'extreuen de l'abocador (ACN/Xavier Pi)

Buidar i reciclar milers de tones de residus

Per dur a terme el buidatge s'instal·larà una planta en el recinte, o en una zona propera, que s'anirà desplaçant per fer la tria de materials. A la planta se separaran els que es poden reciclar, que es portaran a empreses gestores ja existents per acabar-los de triar millor i per donar nou valor al que es pugui aprofitar.

Tot i això, es calcula que quedaran més d'un milió i mig de tones de rebuig que s'hauran de portar a altres abocadors ja existents, que encara no s'ha decidit quins seran.

Aquesta fase prèvia s'allargarà fins a l'any 2025. Però tot el treball de retirar els 3,5 milions de tones de residus que hi ha a l'abocador durarà uns 16 anys i tindrà un cost estimat de gairebé 190 milions d'euros. És a dir, que costarà 11,5 milions d'euros anuals.

Finalment, al terreny s'hi farà un segellat temporal que durarà un any i costarà 2 milions d'euros més.

Una de les basses de l'abocador de Vacamorta (ACN/Xavier Pi)

La victòria de més de 20 anys de lluita veïnal

Els veïns de Cruïlles i el seu ajuntament es miren satisfets com es comença a buidar l'abocador de Vacamorta. Però s'ho miren disposats a vetllar perquè es compleixi tot el procés.

Finalment, han aconseguit el que semblava impossible, després de més de 20 anys d'un enrevessat procés judicial que semblava no tenir fi.

En el següent vídeo el periodista de TV3 Carles Brucet resumeix la història de la lluita contra aquest abocador que els veïns van començar des que va començar a funcionar l'any 2000.

ARXIVAT A:
Medi ambientSostenibilitatGeneralitat de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut