A les terminals nord i sud hi caben fins a tres creuers
Barcelona és el primer port europeu i el quart del món en nombre de creueristes
Catalunya Migdia

Collboni s'obre ara a suprimir alguna terminal de creuers

L'alcalde de Barcelona ja va anunciar al març la voluntat de limitar el nombre de creueristes a la ciutat, però ara fa un pas més i no descarta eliminar alguna de les terminals del port si fos necessari

Enllaç a altres textos de l'autor

Jordi Corbalan

Periodista de Catalunya Ràdio especialitzat en Barcelona

@jcorbalan
Actualitzat

Des del 2018, quan el govern d'Ada Colau va firmar el conveni vigent amb el Port, el nombre de creueristes que arriben a la capital catalana ha augmentat en un milió. L'any passat hi van desembarcar 3,6 milions de visitants, dels quals més d'un milió i mig només van fer una escala de poques hores a la ciutat.

Aquests últims són turistes que omplen els carrers del centre i no fan gaire despesa. L'alcalde Jaume Collboni apunta cap a aquest tipus de creueristes quan parla de la necessitat de reduir-ne el nombre:

"Limitar i reduir el nombre de creueristes --sobretot els que fan escala a la ciutat de Barcelona-- fins i tot, en el futur, suprimint alguna terminal si fos necessari."

Actualment, al port de Barcelona hi ha sis terminals en funcionament i una setena d'adjudicada. Si res no canvia a curt termini, per a aquest 2024 s'espera un nou increment en l'arribada de creueristes, que en els últims anys han tingut creixements anuals al voltant del 8%.

Laia Bonet, Jaume Collboni i Albert Batlle (ACN/Maria Pratdesaba)


Converses amb el Port de Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona ja està en contacte amb els responsables del Port per estudiar la millor manera de limitar l'arribada de creuers a la ciutat. En aquest sentit, la tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Laia Bonet, ha anunciat la voluntat d'actualitzar el conveni vigent entre les dues institucions: 

"Ja hem manifestat al Port la voluntat de posar al dia aquest conveni i començar les converses, i el Port ha entomat aquesta voluntat amb la mateixa actitud de seure i començar a parlar."

Des de l'Ajuntament expliquen que encara no s'ha fixat cap data per iniciar les negociacions, però tenen clar que l'objectiu passa per prioritzar la qualitat per sobre de la quantitat.


Valoració positiva de la desfilada al Park Güell

Tensió entre veïns i Mossos en la protesta al Park Güell contra la desfilada de Louis Vuitton
Tensió entre veïns i Mossos en la protesta al Park Güell contra la desfilada de Louis Vuitton (3Cat)

L'endemà de la polèmica desfilada de la marca de luxe Louis Vuitton i de la mobilització dels veïns en contra --que va acabar amb un detingut--, Jaume Collboni ha dit que les protestes formen part de la normalitat democràtica:

"Jo crec que hem d'estar igualment orgullosos de poder acollir aquests esdeveniments, com orgullosos també de respectar el dret a la protesta i a la manifestació."

L'alcalde de Barcelona també ha presentat aquest divendres al matí el dispositiu d'estiu dels serveis municipals, que comptarà amb un reforç de 200 agents de la Guàrdia Urbana --100 més que l'any passat-- i 85 equips de neteja.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientTurisme
Anar al contingut