Vista aèria del barri barceloní de la Barceloneta
Malestar a la Barceloneta per la Copa Amèrica (Unsplash)

"Acreditacions per entrar a casa": indignació a la Barceloneta per la Copa Amèrica

El malestar per les externalitats negatives dels grans esdeveniments a Barcelona, com la competició nàutica, la Fórmula 1 i la desfilada de Louis Vuitton, escalfen els ànims dels veïns

Actualitzat

"Acreditacions per entrar a casa teva", "A Barcelona es poden privatitzar barris pels esdeveniments dels milionaris" o "Els veïns són els figurants d'aquest gran decorat que és Barcelona". La indignació per les restriccions que patiran els veïns de la Barceloneta amb la Copa Amèrica fan bullir la xarxa.

I és que l'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que qui visqui en aquest barri de la capital catalana haurà de demanar una acreditació per poder accedir-hi.


El consistori especifica que "el veïnat de la Barceloneta tindrà l'accés en vehicle privat garantit en tot moment" i que hi ha dos tipus de permís (depenent si s'hi viu o s'hi treballa o si es disposa d'aparcament privat o no).

Del 22 d'agost al 27 d'octubre, la Barceloneta es veurà afectada per la celebració de la competició nàutica, i, si bé es garantirà l'accés a tothom que es desplaci a peu, en transport públic o en bicicleta, qui vagi en vehicle privat s'haurà d'acreditar.

Per aconseguir les acreditacions caldrà provar que es viu o treballa a la Barceloneta i dur els rebuts del pàrquing al Centre Cívic Barceloneta, que obre de dilluns a divendres de 12 a 14 h i de 17 a 19 h.

 

Privatització de l'espai públic

Les crítiques al govern municipal de Jaume Collboni per la "privatització de l'espai públic" assenyalen la Copa Amèrica, però també l'exhibició de la Fórmula 1 al passeig de Gràcia o el tancament del Park Güell per la desfilada de Louis Vuitton.

Les entitats veïnals es queixen per les externalitats negatives que comporten aquests grans esdeveniments, com la gentrificació, la turistificació, la massificació i l'accés a l'habitatge, entre d'altres.

Precisament aquest dissabte, la Plataforma No a la Copa Amèrica de Vela Barcelona 2024 s'ha reunit a la Barceloneta per organitzar-se i preparar accions contra l'esdeveniment.

En aquest sentit, en els darrers mesos col·lectius veïnals, sindicats d'habitatge i associacions de tota índole s'estan organitzant per combatre les polítiques dels grans esdeveniments de l'ajuntament socialista i en pro de "polítiques que garanteixin la salut i el benestar de les persones", tal com van denunciar la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona i la plataforma Eix Respira en la roda de premsa per presentar la manifestació contra la Fórmula 1.

El govern municipal es defensa

El tinent d'alcalde de Seguretat i regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, ha respost aquesta setmana a les crítiques veïnals per acollir la Copa Amèrica que aquesta va ser una decisió presa "per unanimitat per part de tots els grups municipals".

"No és una cosa que ens hàgim inventat sols", ha dit durant el Consell de Barri de la Barceloneta.

Diversos veïns van protestar durant la celebració del Consell aquest dilluns al vespre i Batlle hi va respondre assegurant que van ser els representants escollits pels ciutadans els que van prendre la decisió, en el marc d'una "democràcia representativa" i no d'un règim assembleari. "Tots els grups polítics del consistori han donat suport a la Copa Amèrica", ha insistit.

Anar al contingut