La cassolada ha viscut moments tensos entre participants i agents dels Mossos d'Esquadra
La cassolada ha viscut moments tensos entre participants i agents dels Mossos d'Esquadra (Europa Press/David Oller)

Enfrontaments i cops de porra en la protesta contra la desfilada de Louis Vuitton al Park Güell

Els veïns, que han protestat als carrers adjacents perquè el recinte està blindat, han viscut alguns enfrontaments amb cops de porra dels Mossos i hi ha hagut un detingut

Actualitzat

Desenes de veïns han protestat aquest vespre contra la desfilada de la marca Louis Vuitton al Park Güell. Convocats per diverses associacions veïnals, s'han concentrat als voltants del recinte modernista, han tallat la Travessera de Dalt durant una hora i han barrat el pas a vehicles que es dirigien a l'esdeveniment.

Durant la manifestació, hi ha hagut moments de tensió entre els assistents i els Mossos, amb alguns enfrontaments amb cops de porra per part dels agents.


En aquests enfrontaments, els Mossos han detingut un home.

Aquest dimecres, diferents entitats ja es van mobilitzar contra l'esdeveniment denunciant que el parc --que és patrimoni de la humanitat per la Unesco-- s'hagi tancat al públic durant dos dies per a una empresa privada. També s'han queixat per les diverses afectacions a la mobilitat en carrers adjacents des de fa més d'una setmana. 

El lema de la cassolada és: "Els barris no som una passarel·la per a la seva desfilada". També s'han vist pancartes amb missatges com "Barcelona no està en venda" o "El vostre luxe és la nostra misèria".
 

L'altra cara de la moneda

La marca Louis Vuitton ha decidit presentar la seva col·lecció d'entretemps "Creuer" a Barcelona perquè la capital catalana acollirà aquesta tardor la 37a Copa Amèrica de vela, de la qual és patrocinador. La companyia dona feina a 1.800 persones en sis tallers de marroquineria a Catalunya. 

La llista de convidats internacionals és llarga, i alguns s'han deixat veure pel centre de Barcelona, com l'actriu britànica Sophie Turner o la cubanoespanyola Ana de Armas. Del panorama espanyol, s'hi ha pogut veure l'actriu Esther Expósito, Anna Castillo o Xavi Hernández.

Entre els 600 assistents, destaca l'ambaixadora de la marca Saoirse Ronan, així com el director executiu de LVMH --el conglomerat propietari de Louis Vuitton--, Bernard Arnault, i el dissenyador de la línia masculina de la firma francesa, Pharrell Williams. 

La col·lecció, dissenyada pel director creatiu de la "maison", Nicholas Ghesquière, promet ser un homenatge del món de la moda a la ciutat i al mateix Antoni Gaudí. 

Amb l'acte d'aquest dijous, el parc català s'uneix a la llista de llocs emblemàtics on ha desfilat la companyia francesa, com ara el Museu d'Art Contemporani de Niterói, al Brasil; el Palau del príncep de Mònaco, l'Isola Bella d'Itàlia o fins i tot l'aeroport internacional John F. Kennedy de Nova York.

L'actriu Sophie Turner, coneguda pel seu paper a Joc de Trons, ha estat una de les estrelles internacionals convidades
L'actriu Sophie Turner, coneguda pel seu paper a "Joc de trons", ha estat una de les estrelles internacionals convidades (EFE/Marta Pérez)

Danys a una escalinata durant el muntatge

El malestar d'alguns veïns va començar en saber-se que s'havien fet destrosses a una escalinata del parc en les primeres hores de muntatge, que es van atribuir a un "error humà". 

En paral·lel, el Consell Veïnal del Turó de la Rovira també va denunciar que amb la desfilada s'incompleix la normativa del parc, que estableix que només es podran dur a terme activitats de filmació si tenen una "finalitat científica o formativa". Per alguns veïns, permetre aquest acte podria ser un precedent per llogar l'espai a altres empreses que hi vulguin celebrar festes o esdeveniments.

A la concentració d'aquest dijous a la tarda també s'hi han sumat grups ecologistes, que acusen la marca de luxe francesa de "tortura animal" en l'elaboració d'articles de pell.


Diversos dies d'afectacions

Hores abans que comencés la desfilada passades les vuit del vespre, un ampli dispositiu policial impedia el pas cap al parc als vianants. L'Ajuntament de Barcelona ja va avisar que durant tota la jornada hi hauria "afectacions de mobilitat" als carrers adjacents --Olot, Santuari de Sant Josep de la Muntanya, Larrard i Marianao--, al barri de la Salut.

En concret, aquest dijous no s'hi ha permès l'estacionament de vehicles --en alguns trams, la prohibició ha durat tres dies--, i a partir de les 17.00 només els veïns podien accedir als aparcaments, sempre que ho fessin a peu. 

Fa deu dies va començar el muntatge de la desfilada, que va provocar danys en un tram d'una escalinata (3Cat)

Tot i això, fonts del consistori han assegurat que "els veïns tindran l'accés garantit i la comunitat educativa podrà accedir a les escoles" de la zona.

A l'interior del recinte modernista, tota l'activitat turística s'ha aturat des d'aquest dimecres, quan van començar els assajos de la desfilada. És a dir, no es pot visitar la zona monumental, decisió que ha sorprès centenars de turistes.

Els manifestants acusen l'Ajuntament d'"opacitat" a l'hora de permetre que la firma francesa desfili per un espai públic tan emblemàtic (Europa Press/David Oller)

Per la seva banda, el consistori ha ressaltat la "dimensió internacional" de l'esdeveniment i assenyala que és una "oportunitat per enfortir" un "sector estratègic" de la ciutat: les "indústries creatives". 

ARXIVAT A:
Moda
Anar al contingut