Carles Puigdemont des de Brussel·les i Inés Arrimadas a Barcelona
Carles Puigdemont des de Brussel·les i Inés Arrimadas a Barcelona

Ciutadans guanya les eleccions, però l'independentisme manté la majoria al Parlament

La participació ha estat de rècord, amb un 82 per cent

Actualitzat

Gran ascens de Ciutadans, que ha guanyat les eleccions en vots i en escons, mentre que l'independentisme conserva la majoria absoluta al Parlament en uns comicis amb una participació de rècord absolut del 82%. Ciutadans ha guanyat per primera vegada unes eleccions a Catalunya. La formació taronja, que fa tres anys tenia només nou diputats al Parlament i en les darreres eleccions en tenia 25, és la força més votada d'aquest 21D i el primer grup del proper Parlament, amb 37 diputats.

Amb més del 99% escrutat, Junts per Catalunya se situa com a segona força, amb 34 escons, a tres de la formació taronja. Molt a prop, Esquerra queda amb 32 diputats en tercera posició.

A una certa distància apareix el PSC, amb 17 diputats, que remunta un escó respecte al 2015. Catalunya en Comú-Podem ha baixat i n'aconsegueix 8, respecte als 11 que tenia. La CUP ha perdut més de la meitat dels escons i es queda amb 4. I també el PP pateix una forta davallada, d'11 passa a 3.

El Parlament resultant d'aquestes eleccions manté la majoria absoluta independentista: la suma de JxCAT, ERC i CUP és de 2.059.453 vots i 70 escons, dos menys dels que tenien JxSí i la CUP en aquesta legislatura. El bloc anomenat constitucionalista --Cs, PSC i PP-- obté 57 escons i 1.882.623 vots. JxCat i ERC, a més, sumen més escons que Cs, PSC, PP i Catalunya en Comú.

 

L'independentisme obté 97.034 vots més que el 2015 i el bloc constitucionalista 279.355 vots més. La suma de Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP arriba als 2.063.361 vots, 97.034 més que els que van obtenir Junts pel Sí i la CUP el 2015, 1.966.327. És la primera vegada que els partits independentistes superen els dos milions de vots en uns comicis. Junts per Catalunya i Esquerra, que formaven Junts pel Sí, sumen 1.870.009.

El bloc constitucionalista -Cs, PSC i el PP- sumen 1.889.176 vots. Per la seva banda, En Comú Catalunya -Podem obtenen 323.695.

 

Per circumscripcions electorals, que coincideixen amb les províncies administratives, Ciutadans guanya a Barcelona i Tarragona, i Junts per Catalunya aconsegueix Girona i Lleida. Per la seva banda, ERC es manté com a segona força en totes les demarcacions.

Barres de demarcacions

Recompte lent

Ha estat un escrutini lent, el més lent en 14 anys. L'augment de la participació ha fet que hi hagués més paperetes per comptar i, també, més debats amb el potencial vot nul, segons ha explicat Lluís Anaya, que dirigeix l'equip del CTTI que processa els resultats.

 



 
ARXIVAT A:
Eleccions 21DProcés catalàArticle 155
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut