Agents davant la Llotja de Mar, aquest dijous (ACN)
Agents davant la Llotja de Mar, aquest dijous (ACN)
Barcelona

Blindatge de la Llotja de Mar i dispositiu policial coordinat pel 21D

Els Mossos avisen que el boicot al Consell de Ministres pot ser qualificat de delicte contra les institucions de l'Estat

RedaccióActualitzat

L'entorn de la Llotja de Mar, l'edifici de Barcelona on es reunirà de forma excepcional el Consell de Ministres, quedarà blindat aquest divendres al matí. El govern espanyol es reunirà a la capital catalana per primera vegada en més de 40 anys.

De fet, a la nit de dijous a divendres, l'accés ja ha quedat tancat: 

 


 

El perímetre de seguretat d'aquest 21D impedirà que s'hi acostin tant persones com vehicles, en una àrea que va des de les Drassanes fins al carrer del Comerç, passant pel tram final de la Via Laietana.
 


Els escortes del govern espanyol s'encarregaran de la seguretat de l'executiu. Al voltant de l'edifici i els carrers més pròxims que hi donen accés, com el passeig de Colom, el d'Isabel II o la Via Laietana, hi haurà un primer cordó policial d'antiavalots de Policia Nacional i dels Mossos. Cada cos policial tindrà un tram o zona per cobrir.
 


Més enllà, hi haurà un dispositiu conjunt més gran, amb altres corones de seguretat a tota la ciutat, amb especial interès en punts clau com la delegació del govern espanyol o la Prefectura de la Policia.

Notícia relacionada: Apareixen pintades de "Go home Pedro" a la Llotja de Mar pel Consell de Ministres

Veïns i comerciants del voltant de la Llotja de Mar han lamentat que el blindatge els suposarà un perjudici en un dels dies més importants de la campanya de Nadal. 
 

Atents a les manifestacions convocades

La mobilitat es preveu complicada divendres tant per aquest dispositiu policial com per les diverses protestes que hi ha convocades, i no només a Barcelona.

Els CDR han fet una crida a la mobilització des de "primera hora del matí" a la Llotja de Mar. Els agents vigilaran possibles talls de carreteres o vies de tren.

L'ANC ha convocat una marxa lenta de vehicles des de primera hora a les principals vies de Barcelona, i Òmnium Cultural fa la rèplica de l'acte oficial amb un consell popular de ministres al matí davant de l'Estació de França.

A les 6 de la tarda, als jardinets de Gràcia, s'ha convocat una manifestació amb el lema "Tombem el règim". L'organitza la Comissió 21 de Desembre, que formen una vintena d'entitats independentistes, entre les quals l'ANC, Òmnium, la CUP i els CDR.

El sindicat Intersindical-CSC ha cridat a una vaga general de dues hores al migdia.

A banda, el sector del taxi es manifestarà al matí al centre de Barcelona.
 

Restriccions al transport públic

Els usuaris del transport públic es trobaran amb la vaga de Rodalies, tot i que finalment només la CGT manté la vaga

A més, TMB ha alertat que hi pot haver desviacions i limitacions en algunes línies de bus i metro a causa de les mobilitzacions i del dispositiu de seguretat d'aquest 21D. 

L'empresa alerta que les restriccions dependran dels talls de carrers que es facin per seguretat i avisa que, en el cas del metro, en cas de molta afluència de gent, pot haver-hi regulacions per evitar situacions de perill a les andanes. 
 

Coordinació conjunta de quatre policies

Els Mossos, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i la Guàrdia Urbana compartiran un únic punt de decisió, ubicat a la Conselleria d'Interior. L'objectiu és prendre les decisions de manera col·legiada.
 


Tot i que el dispositiu és conjunt, la responsabilitat de l'ordre públic correspon, principalment, als Mossos d'Esquadra, mentre que la Policia Nacional assumeix l'acompanyament dels ministres.

A la sala de coordinació hi haurà els tres cossos policials, però al carrer no s'hi veuran patrulles mixtes.
 

Més de 9.000 policies mobilitzats

Aquest dimecres han començat a arribar a Catalunya els agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que reforçaran el dispositiu de seguretat per aquest 21D.

Furgonetes aparcades a Salou, aquest dimecres (ACN)

Desenes d'agents s'han instal·lat a Salou, on s'ha habilitat un aparcament amb més de 50 furgonetes policials. Han vingut a Catalunya agents de punts de l'Estat com Galícia, Madrid i Andalusia. El contingent procedent de Galícia ha estat, precisament, l'últim d'arribar, aquest dijous. 

Segons l'ACN, la majoria d'aquests agents va participar en l'operació Copèrnic, durant els dies previs i posteriors a l'1-O.

Es preveu un desplegament de més de 1.100 efectius dels dos cossos. Entre aquests, hi ha 750 antiavalaots de la Policia Nacional i 200 guàrdies civils.

La seva tasca, a priori, serà la de custodiar edificis  i controlar fronteres

Els Mossos d'Esquadra han mobilitzat tots els seus efectius operatius, en un dispositiu que es desplegarà per tot Catalunya. Des del cos han aturat per aquest dia les mobilitzacions per reclamar més efectius i mitjans.  

El dispositiu activa uns 9.000 agents, encara que no se n'han donat xifres oficials. S'han convocat els Mossos que tenien concedit el dia de festa, però els que tenien vacances podran continuar descansant.


Fins a cinc anys de presó pel boicot al Consell de Ministres

Els Mossos han avisat que el Codi Penal preveu, en cas de boicot al Consell de Ministres, penes més dures que per a una manifestació ordinària.

En cas d'aldarulls, se'ls podria imputar un delicte contra les institucions de l'Estat, tal com va passar amb el setge dels "indignats" al Parlament l'any 2011, amb Artur Mas al capdavant de la Generalitat.

L'article 503 del Codi Penal preveu entre dos i quatre anys de presó per als que envaeixin violentament o amb intimidació el local on estigui constituït el Consell de Ministres i per als que coartin o per qualsevol mitjà posin obstacles a la llibertat del govern reunit en consell, tret que els fets siguin constitutius d'un altre delicte més greu.

A més, l'article 504 del Codi Penal preveu penes de presó de tres a cinc anys als que "utilitzin força, violència o intimidació per impedir" als membres del govern assistir a les seves reunions.

Cartell prohibint aparcar a la Llotja de Mar des d'aquest dijous a la nit (ACN)


Dijous, el preludi

El dispositiu de seguretat s'ha posat en marxa aquest dijous. 

Representants dels dos executius, amb els presidents al capdavant, s'han reunit al Palau de Pedralbes, on ha estat notori el desplegament policial. 
 


Els dos presidents han assistit després a un acte de Foment del Treball a l'Hotel Sofia, de la Diagonal. Abans que hi arribessin, els CDR han tallat l'avinguda dues vegades.  


Tensió en els dies previs

Les setmanes prèvies al 21D han estat marcades per les acusacions del govern espanyol d'"inacció" dels Mossos davant les accions dels CDR durant el pont de la Puríssima. La Fiscalia ha obert una investigació per aquest cas.

I el conseller d'Interior, Miquel Buch, que va criticar les càrregues dels Mossos contra manifestants que volien boicotejar actes de Vox, es va acabar disculpant davant del cos. El president de la Generalitat, Quim Torra, li havia demanat canvis al cos.

En vigílies del 21D, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha anunciat que aquest dijous presentarà una querella contra el president de la Generalitat per "emparar i justificar" el que ha qualificat d'actes "violents" dels CDR.

ARXIVAT A:
Pedro SánchezQuim TorraProcés catalàPolicia NacionalMossos d'EsquadraGuàrdia CivilCDRANCÒmnium CulturalInés Arrimadas
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut