Torra saluda un grup de Mosso d'Esquadra (EFE)
Torra saluda un grup de Mosso d'Esquadra (EFE)

Torra demana a Buch canvis immediats en els Mossos d'Esquadra

El president de la Generalitat creu que s'han de revisar els protocols de la policia en les manifestacions

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha referit a les polèmiques càrregues dels Mossos d'Esquadra a les manifestacions antifeixistes de Girona i Terrassa. Des d'Eslovènia, Torra ha explicat que demanarà canvis immediats en els protocols dels Mossos per evitar imatges com les d'aquest dijous.

A les 11 del matí, Torra ha explicat que diumenge, quan torni del seu viatge oficial, es reunirà amb el conseller Buch:

"Hem acordat reunir-nos diumenge amb el conseller Buch. Cal revisar el que va passar i veure si hem de fer canvis, després de les últimes manifestacions."

El president Torra assegura que no s'ha de caure en les "provocacions de l'extrema dreta", però també que s'han de revisar els protocols dels Mossos d'Esquadra. Assegura que si calen canvis, es faran:

"Hem de veure si hi ha hagut alguna mala praxi, hem de veure el que no estem fent correctament. Si cal fer canvis, en farem."

 

Aquest mateix divendres, el conseller Buch ha estat entrevistat a "El matí de Catalunya Ràdio" i "Els matins" de TV3. Miquel Buch assegura que no li tremolarà el pols "per fer fora agents de la BRIMO".

 

Crítiques de l'oposició

Des de l'oposició, el líder del PSC, Miquel Iceta, s'ha mostrat crític amb aquesta decisió de Torra. Assegura que s'està posant en dubte la professionalitat dels Mossos d'Esquadra "sense cap prova ni investigació":


La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, parla de "violents CDR" i critica que Torra "criminialitzi els Mossos". També carrega contra Pedro Sánchez per permetre que "Catalunya sigui un territori sense llei":


El president del PP Català, Alejandro Fernández, assegura que un conseller que no defensa els Mossos i l'ordre no pot continuar en el càrrec, en referència a Miquel Buch:


Des dels comuns, Jéssica Albiach diu que la gestió dels dispositius policials d'ahir a Terrassa i Girona "va ser un fracàs i una vergonya". Assegura que Miquel Buch no està a l'altura i anuncia que li demanaran explicacions:


Indignació per les càrregues a Girona i Terrassa

Les paraules de Torra arriben després de la polèmica per les càrregues policials d'aquest 6 de desembre a Girona i a Terrassa. Grups antifeixistes es van manifestar contra la Constitució i amb la intenció de contrarestar les manifestacions convocades per VOX.

A Terrassa, els Mossos van carregar contra els manifestants i van llançar projectils de foam. Hi ha dos detinguts acusats d'atemptat a l'autoritat i una vintena de ferits. Entre els ferits, hi ha cinc agents dels Mossos i la diputada de la CUP Maria Sirvent. Els anticapitalistes demanen la dimissió del conseller Buch.


A Girona els enfrontaments van ser al matí. A l'antiga plaça de la Constitució, rebatejada fa poc amb el nom d'U d'Octubre, els antifeixistes van trencar la línia de seguretat que havien establert els Mossos d'Esquadra perquè no es trobessin amb la concentració de Vox i els agents van carregar i van detenir un manifestant.

 

 

Al migdia, Álvaro de Marichalar, l'excunyat de la infanta Elena, va intentar arribar a la manifestació, però va ser increpat i va haver de marxar corrent.

Els serveis mèdics de Girona van atendre una vintena de persones, a 4 de les quals els va caldre ingrés hospitalari. Quinze dels ferits són agents dels Mossos.

Entre col·lectius independentistes hi ha indignació per com els antidisturbis dels Mossos d'Esquadra carreguen quan hi ha aldarulls en les manifestacions antifeixistes.

ARXIVAT A:
Procés catalàQuim TorraMiquel BuchMossos d'Esquadra
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut