Acció dels CDR al peatge de Girona sud, de l'AP-7 (ACN)
Acció dels CDR al peatge de Girona sud, de l'AP-7 (ACN)
Madrid

Moncloa amenaça d'enviar policies a Catalunya si es repeteix la "inacció" dels Mossos

El govern espanyol exigeix explicacions per carta després que els Mossos no van intervenir en els talls de carreteres

RedaccióActualitzat

Mitjançant tres cartes, el govern espanyol ha demanat explicacions a la Generalitat pel fet que els Mossos d'Esquadra no intervinguessin davant les accions d'aquest cap de setmana dels CDRs. I ha advertit, en el cas del Ministeri de l'Interior, que, si s'escau, enviarà policies espanyols a Catalunya per garantir l'ordre públic. 

Durant el pont de la Puríssima, els Comitès de Defensa de la República van tallar carreteres com l'AP-7 -un bloqueig que es va mantenir 15 hores- i van aixecar barreres de peatges

Les cartes són de la vicepresidenta; Carmen Calvo, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el de Foment, José Luis Ábalos, i s'adrecen als consellers homòlegs, Pere Aragonès, Miquel Buch i Damià Calvet.

La carta enviada a Aragonès subratlla que el govern espanyol entén que el català ha desatès les seves funcions i demana explicacions "per l'actuació dels Mossos davant els aldarulls en alguns peatges" : 

 "Aparentment ha existit un desistiment de les funcions que té atribuïdes aquest govern amb conseqüències tant de caràcter econòmic i social com per a la seguretat pública." 


Carta de Carmen Calvo a Pere Aragonès by Moderador Noticies Web on Scribd

             

La carta més contundent és la que el ministre de l'Interior ha enviat a Miquel Buch. Grande-Marlaska exigeix que s'ordeni la intervenció dels Mossos quan hi hagi "alteracions tan greus de l'ordre públic i de la seguretat del trànsit". En cas contrari, alerta que, si ho considera convenient, farà actuar a Catalunya les Forces i Cossos de Seguretat: 

"En cas contrari, per exigència de la superior responsabilitat en el manteniment de la preservació del lliure exercici dels drets i llibertats i del manteniment de la seguretat ciutadana que correspon al govern, s'ordenarà la intervenció de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, quan procedeixi i en termes de proporcionalitat i necessitat."


Carta de Fernando Grande-Marlaska a Miquel Buch by Moderador Noticies Web on Scribd


I en la missiva enviada al conseller de Territori i Sostenibilitat, el ministre Ábalos lamenta els fets del cap de setmana perquè "danyen la imatge tant d'Espanya com de la comunitat autònoma de Catalunya" i exigeix que no es repeteixi una situació semblant: 

"Et recordo que correspon a la Generalitat promoure les accions que permetin el pacífic i ordenat ús de les infraestructures. Confio que no es tornin a produir situacions o fets similars i que es garanteixi la lliure circulació de fets i mercaderies." 

 

Carta de José Luis Ábalos a Damià Calvet by Moderador Noticies Web on Scribd


La vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, ja havia advertit que no es quedarien immòbils davant la situació. Des del PSOE han afirmat que la situació és "irrespirable" i que al govern de Sánchez "no li tremolarà la mà" per aplicar el 155.

La demanda d'explicacions arriba en el context del Consell de Ministres anunciat pel dia 21 a Barcelona i davant el qual es preveuen mobilitzacions dels CDR.

Aragonès: "No hi ha hagut deixadesa"

La Generalitat no ha respost aquestes cartes i ha anunciat que la seva reacció oficial serà aquest dimarts després del Consell Executiu. Tanmateix, aquest dilluns al vespre, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha dit en una entrevista al canal "24 horas" de TVE que els Mossos d'Esquadra es guian sempre "per la professionalitat" i "per criteris tècnics i policials":

"No hi ha hagut cap deixadesa de funcions per part dels Mossos d'Esquadra. Sempre s'actua per criteris tècnico-policials, mai per criteris polítics."

 

ARXIVAT A:
Pedro SánchezQuim TorraProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut