Una manifestació a favor dels drets de les dones a El Salvador
Una manifestació a favor dels drets de les dones al Salvador (Europa Press/Camilo Freedman)

50 anys de presó per avortament per a una noia del Salvador que va perdre la criatura

La condemnada, que en el moment de patir l'emergència obstètrica tenia 19 anys, assegura que no sabia que estava embarassada

RedaccióActualitzat

Una dona de 23 anys, Lesly Lisbeth Ramírez, ha estat condemnada a 50 anys de presó al Salvador després d'haver tingut una emergència obstètrica i perdre el nadó que esperava, al novè mes d'embaràs. Així ho han explicat activistes dels drets reproductius.

El jutge l'ha declarat culpable d'homicidi amb agreujants. ⁠Com a justificació de la condemna, el jutge va dir a l'acusada, que en el moment dels fets tenia 19 anys: "Les mares són la font de protecció dels seus fills en qualsevol circumstància de la vida, i tu no ho vas fer."

Així ho ha assegurat Citizen Group, una de les entitats que defensa els drets reproductius al país. La Fiscalia ha fet pública la sentència a les xarxes socials:

La condemnada, que ja ha estat dos anys en presó preventiva, assegura que no sabia que estava embarassada i que en plena pandèmia no podia accedir a l'atenció mèdica que necessitava. També ha explicat que vivia una situació de maltractaments.

Les activistes que li donen suport afirmen que tenia "nuls coneixements sobre sexualitat i reproducció". Quan estava d'uns nou mesos, "va notar que havia d'anar de ventre, sense saber que s'havia posat de part. Va anar a la latrina i allà va tenir un part precipitat".

Des de la mateixa organització expliquen que "els veïns van trucar la policia, que va traslladar la Lesly a l'hospital, on va ser detinguda i emmanillada".
 

Una mostra d'"acarnissament judicial"

L'activista Morena Herrera, de l'Agrupació Ciutadana per la Despenalització de l'Avortament, ha explicat que el procés judicial presenta diversos errors. El jutge no va admetre un estudi psicològic de la pacient ni altres peritatges de la defensa. Herrera assegura:

"La sentència és una mostra de l'acarnissament judicial contra les dones, joves i pobres, que no tenen manera de defensar-se. És una injustícia".

El col·lectiu vol presentar al·legacions contra la decisió i remarca que se li ha imposat pena màxima a la qual pot ser condemnada una dona després d'haver patit "una emergència obstètrica".

L'advocada de Ramírez, Abigail Cortez, ha afirmat que durant la pandèmia hi ha hagut un "pic" de dones que van perdre l'embaràs sense voler-ho: 

"La pandèmia era la prioritat i no l'atenció a la salut de les dones."

 

Segona condemna similar en poques setmanes

També al Salvador, al maig, una altra dona coneguda com a Esme va ser condemnada a 30 anys de presó en circumstàncies similars.⁠ ⁠La sentència, segons els activistes, la va firmar el mateix jutge, Ricardo Torres Arieta.

La condemna subratlla el context complicat per a les dones sospitoses d'haver avortat al país, un fet penat amb fins a 8 anys de presó. 
 

Condemna contra el Salvador

El Tribunal Interamericà de Drets Humans (CIDH) va condemnar el govern salvadorenc per haver empresonat la Manuela, una dona que va tenir un avortament espontani i es va convertir en un símbol de la lluita a favor dels drets humans.

La sentència reconeix que es van vulnerar molts dels seus drets i que no va tenir un judici just. La decisió va arribar tard, ja que la dona va morir de càncer la presó. 

Una llei fèrria

Al Salvador està prohibit avortar en tots els supòsits, també en cas de violació, i això té unes conseqüències tràgiques per a algunes nenes i adolescents, que decideixen suïcidar-se.

La llei prové d'una reforma constitucional del 1998. L'avortament no està permès encara que la salut de la mare corri perill, encara que el fetus no sigui viable.

Tampoc perquè l'embarassada sigui menor d'edat. Es persegueix el personal mèdic que intervingui en qualsevol casuística que es pugui considerar un avortament. Hi ha gairebé 200 dones empresonades al país per aquest supòsit, moltes de les quals amb una condemna ferma. 

Al Salvador, és habitual que les dones que tenen avortament espontani o complicacions durant l'embaràs siguin sospitoses d'haver avortat.

El president del país centreamericà, Nayib Bukele, ha reafirmat el seu posicionament en contra de l'avortament, que qualifica de "gran genocidi" i no té previst suavitzar les lleis.

 

ARXIVAT A:
JudicialDrets humansAvortament
Anar al contingut