Una producció de TVC

TV3 estrena la pel·lícula documental "El cas dels catalans"

"El cas dels catalans", produïda per TVC amb la col·laboració de Triacom Audivisual i de la Xarxa de Comunicació Local i dirigida per Ventura Durall, està basat en la faraònica obra de Francesc de Castellví "Narraciones históricas", sobre la guerra de Successió, i compta amb la periodista Mònica Terribas com a narradora.

L'any 1725 Francesc de Castellví, supervivent de l'11 de setembre de 1714, es va exiliar a Viena amb la ferma resolució d'escriure l'obra definitiva sobre la guerra de Successió: les "Narraciones históricas", una obra faraònica de 12.000 pàgines escrita durant 32 anys. Aquest llibre, que fins al 1999 no va ser editat, ha esdevingut el testimoni més fefaent, viu i rigorós d'aquell conflicte.
 
La periodista Mònica Terribas recupera l'obra, se submergeix en les seves pàgines i s'interroga sobre les causes d'una guerra d'abast europeu que va castigar particularment la península Ibèrica amb una terrible guerra civil. Les qüestions plantejades per la narradora introdueixen al seu torn dues trames que el film explica amb mecanismes propis de la ficció.
 
D'una banda, les decisions polítiques crucials per entendre aquell turbulent període de la nostra història, representades al més alt nivell pels dos monarques pretendents del tron hispànic: Felip V (Àlex Monner) i Carles III (Nao Albet), dels quals el film fa un retrat psicològic i segueix la seva evolució.
 
De l'altra, es mostra el setge de Barcelona per part dels exèrcits borbònics del 1713-14, que posa de manifest l'heroica resistència de la ciutat i els motius que van dur aquella generació de catalans a sacrificar tantes vides. Aquesta segona trama gravita entorn de les figures d'Antonio de Villarroel (Pere Arquillué) i Rafael Casanova (Lluís Marco), i es complementa amb textos inspirats en dietaris i actes notarials de l'època llegits per persones anònimes d'avui.
 
En paral·lel, el film s'enriqueix amb les explicacions d'historiadors actuals de reconegut prestigi, tant d'àmbit català com espanyol, que ofereixen les claus interpretatives dels fets que explica el film.
 
Reprenent l'esperit de Castellví, l'obra neix amb la voluntat de ser el film definitiu sobre la Guerra de Successió i dels fets que van desembocar en l'11 de setembre de 1714 des d'una òptica catalana per a un públic català i internacional, per comprendre el que a Europa es va acabar coneixent com el "Cas dels Catalans".
 
Fitxa tècnica
Director: Ventura Durall
Guió: Ventura Durall, Guillem Sala i Jordi Cabré
Realització: Ventura Durall i Sergi Cameron
Productora executiva: Gemma Prat
Productor: Dario Bellet
Direcció de fotografia: Àlex Garcia
Direcció artística: Víctor Santacana i Max Glaenzel
Direcció de càsting: Clara Layunta
Disseny de vestuari: Maria Armengol i Bàrbara Glaenzel
Maquillatge i perruqueria: Carmina Camps
So directe: Diego Pedragosa
Edició de so: Boi Martínez i Coser y Cantar Estudio
Muntatge: Martí Roca
Banda Sonora Original: Diego Pedragosa i Carles Pedragosa
 
Fitxa artística
Narradora : Mònica Terribas
Villarroel : Pere Arquillué
Casanova: Lluís Marco
Felip V: Àlex Monner
Carles III: Nao Albet
Ferrer i Sitges: Sergi Mateu
Elisabet Cristina: Elena Tarrats
Virrei Velasco: Mingu Ràfols
Josep Anton Martí: Xavi Ruano
Lluís IX: Joan Anglada
Leopold I: Carles Arquimbau
Assessor Carles III: Lluís Olivé
Anar al contingut